Ebûbekirzâde Ahmed Efendi

Ebûbekirzâde Ahmed Efendi
Günah işleyince, hemen tövbe istiğfar etmelidir. Gizli yapılan günahın tövbesi gizli, aşikâr yapılanın tövbesi aşikar olmalıdır. Tövbeyi geciktirmemelidir. Günah işleyince, melekler üç saat yazmaz. Bu zamanda tövbe edilirse hiç yazılmaz. Tövbe edilmezse bir günah yazılır. Tövbeyi geciktirmek daha büyük günahtır. Haramlardan sakınmayı huy edinmelidir. Yasak olandan sakınmak, emri yapmaktan daha mühimdir. İyi işleri, iyi insanlar da, fâcirler de yapar. Fakat, ancak imanı kuvvetli olanlar, haramlardan sakınır. Hadis-i şerifte, (Kıyamet günü Allahü teâlânın ihsanına kavuşacakların başında, vera ve zühd sahipleri bulunacaktır) buyuruldu. [Zühd, helal malın fazlasından da sakınmaktır.] Hadis-i şerifte, (Vera sahibi imamın arkasında kılınan namaz kabul olur. Vera sahibine verilen hediye kabul olur. Vera sahibi ile oturmak ibadet olur. Onunla konuşmak, sadaka olur) buyuruldu. [Kabul olur, çok sevap verilir demektir.] Hadis-i şerifte, (Verâ sahibi imam ile kılınan iki rekat namaz, fâsık ile kılınan bin rekattan daha efdaldir) buyuruldu. [Efdal, sevabı daha çok demektir.] Bir işi yaparken, kalbin rahat etmezse, [sıkılırsa, çarparsa], o işi terk et! Şüphe ettiğin
işleri yapmakta, kalbini müfti yap! Hadis-i şerifte, (Kalbin sakin olduğu [rahat ettiği, beğendiği] ve nefsin sıkıldığı [beğenmediği] işler, hayırlıdır. Yalnız nefsin sakin olduğu iş şerdir) buyuruldu.
Bir hadis-i şerifte, (Helal ve haram olan şeyler açık bildirilmiştir. Şüpheli şeylerden sakın! Açık bildirilmiş olanlara tâbi ol!) buyuruldu. Bir hadis-i şerifte, (Helal ve haram olan şeyleri Allahü teâlâ açık bildirdi. Bildirmediklerini affeder) buyuruldu. Şüpheli bir şey ile karşılaşınca, elini göğsünün [kalbinin] üstüne koy! Çarpıntı olmazsa, o işi yap! Hadis-i şerifte (Elini kalbinin üzerine koy! Helal olan şey yapılırken, kalb sakin olur [rahat eder]) buyuruldu.

İnsanlardan Bir Sıkıntı Gelirse, Affedin!

Vehbi Tülek

İlimleriyle Dalâlete Düşen Kimseler!

Vehbi Tülek

Yaşayan Maşuktur, âşık Bir Ölüdür

Vehbi Tülek

Kalan Günlerinin Kıymetini Bil

Vehbi Tülek

Tamah Eden, Dâimâ Sıkıntı Içinde Yaşar!

Vehbi Tülek