Ebü'l-mugîre

Ebü'l-mugîre

Hasan-ı Basri'den rivâyet ettiği hadis-i şerifte Peygamberimiz (sallallahü aleyhi ve sellem) "Haya imândandır, imânı olan Cennettedir. Fuhuş, kötülüktür. Kötüler Cehennemdedir" buyurdu.

Haris el-Icli'den rivâyet ettiği hadis-i şerifte ise Peygamber efendimiz "İslâm dini beş şey üzerine kurulmuştur; Şehâdet getirmek, namaz kılmak, zekât vermek, ramazanda oruç tutmak ve hacca gitmek" buyurdu.

Muâviye bin Kurre'den rivâyet ettiği hadis-i şerifte ise Peygamberimiz "Ben ümmetimin çokluğu ile övünürüm" buyurdu.

Ebüdderdâ (radıyallahü anh) anlatır: Ebû Bekr'in önünde yürürken, Resûlullah beni görüp; "Ey Ebüdderdâ! Neden Ebû Bekr'in önünde yürüyorsun, onun daha üstün olduğunu bilmiyor musun? Böyle yürümek edebe aykırı değil midir?" buyurdu.

Eshâb-ı Kirâmın büyüklerinden Ebû Sa'id-i Hudri (radıyallahü anh) anlatır: Resûlullah hasta olunca, mescide geldi. Uzun bir hutbe okudu. Önce Uhud şehidleri için duâ ve istiğfar etti. Sonra; "Allahü teâlâ, bir kulunu dünyâda kalmak ile âhırete gitmek arasında serbest bıraktı. O da, Allahü teâlânın ni'metlerine kavuşmayı istedi" buyurdu. Bu sözlerin, Resûlullahın yakında vefât edeceğini gösterdiğini yalnız Ebû Bekr (radıyallahü anh) anlayıp, ağladı ve; "Yâ Resûlallah, sen ölme! Senin yerine biz ölelim. Çocuklarımız ölsünler!" dedi. Ebû Bekr-i Sıddik bizim en âlimimiz idi. Resûlullahın ona; "Ey Ebû Bekr, ağlama! Bana arkadaşlığı ve malı, Ebû Bekr'den daha bereketli olan yoktur. Eğer ümmetimden dost edinseydim. Ebû Bekr'i dost edinirdim. Fakat İslâm kardeşliği ve muhabbeti vardır" buyurdu.

Hazreti Ebû Bekr'in mescide açılan kapısı hâriç, diğer bütün kapıları kapattırdı. "Onun kapısında nûr görüyorum" buyurdu. Ebû Hüreyre (radıyallahü anh) rivâyet etti. Resûlullah; "Mi'râc gecesi uğradığım semâlarda, ismimin ve peşinden de Ebû Bekr'in isminin yazılı olduğunu gördüm" buyurdu.

Ebü'l-Mugire hazretleri, vefatına yakın buyurdu ki: "Vallahi, ben yanımda oturan herkesle cihad halindeyim! Onunla yanımdan ayrılıncaya kadar savaşıyorum. Çünkü nerede ise, o, gerçek dostumla benim arama düşmanlık sokacak veya beni gıybet etmiş birisinin gıybetini bana ulaştırmaktan kendisini alamayacak da, bu yüzden beni sıkıntıya uğratacak."

İnsanlardan Bir Sıkıntı Gelirse, Affedin!

Vehbi Tülek

İlimleriyle Dalâlete Düşen Kimseler!

Vehbi Tülek

Yaşayan Maşuktur, âşık Bir Ölüdür

Vehbi Tülek

Kalan Günlerinin Kıymetini Bil

Vehbi Tülek

Tamah Eden, Dâimâ Sıkıntı Içinde Yaşar!

Vehbi Tülek