Eyüplü Abdullah Efendi

Eyüplü Abdullah Efendi

Kur'ân-ı kerim, Arapçanın yedi lehçesi üzerine nazil olmuştur. Cebrâil aleyhisselâm her sene bir kere gelip, o ana kadar inmiş olan Kur'ân-ı kerimi Levh-i mahfuzdaki sırasına göre okur, Peygamber efendimiz (sallallahü aleyhi ve sellem) dinler ve tekrar ederdi. Vefat edeceği sene iki kere gelip tamamını okudular. Hazret-i Ebû Bekr (radıyallahü anh) halifeliği zamanında Kur'ân-ı kerimi kâğıt üzerine yazdırdı. Hazret-i Osman, hilafeti zamanında bu mushaftan altı tane daha yazdırdı ve sûreler birbirinden ayrıldı. Bu Kur'ân-ı kerim'e "Kırâat-i Mütevâtir" denir. Mütevâtir kıraatın, bugüne kadar hiç değişmeden sağlam ve güvenilir bir şekilde okunmasını sağlayan ve hatta kitaplara yazan yedi imam ve on imam olmuştur. Yedi kıraat âliminin bildirdiğine "Kırâat-i Seb'a" on âlimin bildirdiğine de "Kırâat-i Aşere" adı verilmiştir. Eshâb-ı kirâmdan okuduğu bildirilen fakat söz birliği bulunmayan kıraate de "Kırâat-i Şâzze" denilmiş ve bu şekilde okumak yasaklanmıştır. Kur'ân-ı kerim, Peygamberimizden nasıl bildirildi ise öyle okunur. Eshâb-ı kirâmın söz birliği yaptığı okuyuş Kırâat-i mütevâtir olup, böylece okumak lazımdır. Kırâat-i Şâzze ile okumak caiz değildir, günahtır. Hiçbir din âliminin bildirmediği bir şekilde okumak ise kesin olarak yasak olup, böyle okuyan dinden çıkar.

Kur'ân-ı kerimi okumada ve bunu öğretmekte bütün insanlara imamlık-önderlik eden Eshâb-ı kirâmdan birincisi hazret-i Ebû Bekr-i Sıddik'tır. Sonra hazret-i Ömer, hazret-i Osman, hazret-i Ali, Übeyy bin Ka'b, Zeyd bin Sâbit, Abdullah bin Mes'ûd, Ebü'd-Derdâ, Ebû Mûsel-Eş'ari'dir (radıyallahü anhüm). Bunlardan sonra Kur'ân-ı kerimin kıraati yedi imam vasıtasıyla yayılmıştır. Bunlar "Kıraat-i Seb'a" adı ile meşhur olmuşlardır. Kıraati meşhur olan bu imamlar ve râvileri şunlardır:

1- İmâm-ı Nâfi 2- İmâm-ı ibni Kesir 3- İmâm-ı Ebû Amr 4- İmâm-ı ibni Âmir 5- İmâm-ı Âsım. 6- İmâm-ı Hamza 7- İmâm-ı Kisâi.

Tevekkül Eden Kimse Cömert Olur

Vehbi Tülek

Felsefecileri Kerpiçle Susturan Zat!

Vehbi Tülek

Ağlayıp Sızlamak, Derdi Belâyı Geri Çevirmez

Vehbi Tülek

Hanefî Mezhebinde Namazın Sünnetleri

Vehbi Tülek

Fakirlik Korkusu Olan Şeytana Itâat Eder

Vehbi Tülek