Hadîs â­lim­le­rin­den Sü­leymân Et-­teymî

Hadîs â­lim­le­rin­den Sü­leymân Et-­teymî
"Sİ­ZİN EN HA­YIR­LI­NIZ..."
Ri­vâ­yet et­ti­ği ha­dis-i şe­rif­ler­den ba'zı­la­rı şun­lar­dır:
"Si­zin en ha­yır­lı­nız Kur'ân-ı ke­ri­mi öğ­re­nen ve öğ­re­ten­ler­dir."
"Al­la­hü teâ­lâ bu üm­me­ti ebe­di­yen da­lâ­let üze­rin­de bir­leş­tir­mez."
"Al­la­hın inâ­ye­ti ce­mâ­at­te­dir. Ce­mâ­ate (top­lu­lu­ğa) uyu­nuz. Ce­mâ­at­ten ay­rı­lan Ce­hen­ne­me dü­şer."
Sü­ley­mân et-Tey­mi bu­yur­du ki: "İyi­lik kalb­de nûr, amel­de kuv­vet­tir. Kö­tü­lük kalb­de zul­met, amel­de za­yıf­lık­tır."
Şu'be bin Hac­câc şöy­le de­miş­tir:
"Sü­ley­mân et-Tey­mi'den da­ha sâ­dık bi­ri­ni gör­me­dim. Re­sû­lul­lah Efen­di­mi­zin (sal­lal­la­hü aley­hi ve sel­lem) bir ha­dis-i şe­ri­fi­ni okur­ken yü­zü­nün ren­gi de­ği­şir­di. Kırk se­ne bir gün oruç tut­muş bir gün ye­miş­tir. Ge­ce­le­ri uyu­maz yat­sı na­ma­zı­nın ab­des­ti ile sa­bah na­ma­zı­nı kı­lar­dı. Yüz ci­vâ­rın­da ha­dis-i şe­rif ri­vâ­yet et­miş olup, Bas­ra'da il­mi ve ame­li ile meş­hûr bir âlim­dir."
Yah­yâ Ket­tân, "O'nun gi­bi Al­la­hü te­âlâ­dan çok kor­kan bi­ri­ni da­ha gör­me­dim." Bir baş­ka zât da (Ce­rir) "O de­vam­lı sa­da­ka ve­rir­di. Eğer sa­da­ka ve­re­cek bir şe­yi ol­maz­sa iki rek'at nâ­fi­le na­maz kı­lar­dı" de­miş­ler­dir.
Ebû Ali Bas­ri, Tey­mi'nin mü­ez­zi­nin­den nak­len şöy­le an­lat­mış­tır:
"Sü­ley­mân et-Tey­mi ya­nım­da yat­sı na­ma­zı­nı kıl­dı. Son­ra Mülk sû­re­si­ni oku­ma­ya baş­la­dı. "Ni­hâ­yet vak­ti ge­lip de o (va'de­di­len) azâ­bı ya­kın­dan gör­dük­le­rin­de o kâ­fir olan­la­rın yüz­le­ri kö­tü­le­şi­ve­rir..." meâ­lin­de­ki âyet-i ke­ri­me­ye ge­lin­ce bu­nu tek­râr tek­râr oku­du. O ka­dar ki ce­mâ­at da­ğıl­dı bir ben kal­dım. Bir müd­det son­ra ben de çı­kıp git­tim. Sa­bah eza­nı­nı oku­ma­ya gel­di­ğim­de ay­nı ye­rin­de otu­ru­yor ve ay­nı âyet-i ke­ri­me­yi tek­râr ede­rek oku­yor­du."

"Nİ­ÇİN AĞ­LI­YOR­SU­NUZ?"
Sa'id-ül-Ke­ri­ri de şöy­le an­la­tır:
"Sü­ley­mân Tey­mi öm­rü­nün son gün­le­rin­de has­ta­lan­dı ve o hâl­de iken çok ağ­la­dı. Ken­di­si­ne ağ­la­ma­sı­nın ölüm­den kork­mak se­be­biy­le mi ol­du­ğu­nu sor­duk­la­rın­da, 'Ağ­la­mam, ölüm kor­ku­suy­la de­ğil­dir. Bir gün ehl-i bid'at bi­ri­si­ne se­lâm ver­dim. Bu­nun için âhi­ret­te Rab­bi­me na­sıl he­sap ve­re­ce­ği­mi dü­şü­nüp, ağ­lı­yo­rum' de­di." Bi­raz son­ra da ru­hu­nu tes­lim et­ti..

Tevekkül Eden Kimse Cömert Olur

Vehbi Tülek

Felsefecileri Kerpiçle Susturan Zat!

Vehbi Tülek

Ağlayıp Sızlamak, Derdi Belâyı Geri Çevirmez

Vehbi Tülek

Hanefî Mezhebinde Namazın Sünnetleri

Vehbi Tülek

Fakirlik Korkusu Olan Şeytana Itâat Eder

Vehbi Tülek