Hadis âlimlerinden Hassân-ı Nişâbûrî

Hadis âlimlerinden Hassân-ı Nişâbûrî
"EN KIYMETLİ AN, ŞU ANDIR..."
Hassân-ı Nişâbûri, büyük bir âlim olduğu kadar vera, zühd ve takva sahibi bir zat idi. Haramlardan çok sakınırdı. Dünyânın mal ve mülküne düşkünlüğü yoktu. Kıymetli nasihatleri vardır. Bir arkadaşına hitâben buyurdu ki:
"Ey Said, en kıymetli vaktin olan şu ânını, en kıymetli şeyle değerlendir." Dostlarına;
"Bu zaman fazileti arama zamânı değil, bilakis kurtuluşu arama zamânıdır" buyurdular. Kardeşine yazdığı mektupta;
Besmele ve hamd ü senâdan sona, "Ey kardeşim! İşittim ki, ticârete başlamışsın. Bilmiş ol ki, senden önceki bütün tüccârlar ölmüşlerdir. Vesselâm" buyurup, altına şöyle not düştü:
"Allahü teâlâdan kork ve ona itâat et! O'nun azâbını unutma! O'nun azâbına kimse karşı koyamaz. Şartlarına sâhib olunca hacca git! Zirâ hadis-i şerifte Resûlullah efendimiz; (Her kim ki helâlden kazandığı mal ile Allahü teâlânın rızâsı için hac etse, anasından doğduğu gün gibi günahsız olur) buyurdu..."
Bir sohbetinde; "Şu gördüğünüz arâzilerin hepsini iki kuruş karşılığında bana verseler hiç sevinmem. Zirâ bu dünyâdaki bütün mal ve mülk geçicidir. Yok olmaya mahkûmdur. Biz öleceğiz, malımız ve mülkümüz dünyâda kalacaktır" buyurdular.

İSTİRAHATİN EN GÜZELİ!..
"Sen zevk ve keyfiyle uğraşanların kapıları önünden geçtiğinde onlara; 'O yüksek köşkleri ve kaleleri yaptıranlar hani, bu muhteşem köşk ve muazzam kalelerde sizden önce zevk ve sefâ sürenler, bütün dünyâ bizimdir diyenler nerede?' diye sor. Muhakkak ki, onların hepsi ölüp gittiler. Sen, çok ibâdet edenlerin yanlarına varırsan onlara; 'Ey âbidler! Ölüm vaktiniz gelip, âhirete göçtüğünüz zaman, istirahatin en güzeli sizin içindir' dersin..."
Hassân bin Nişâbûri, bir cuma gecesi vefat etti.
Talebelerinden Hakim anlatır: "Vefat ettiği cuma gecesi yanına girdim. Bana geri dönmemi işaret etti. Fakat gitmeyip yanında kaldım. Yatsı namazını kıldıktan sonra bana: 'Cenazemi Mikat'a kadar taşıyacak birini bana getir' dedi. Sonra da vefat etti.

İmândan Güzel Bir Nîmet Yoktur

Vehbi Tülek

Günah Işlemek, Ölümü Unutmanın Alâmetidir

Vehbi Tülek

Ahiret Yolculuğundan Gâfil Olan Zavallıdır!

Vehbi Tülek

İnsanla Hayvan Arasını Ayıran Fark Edeptir!

Vehbi Tülek

Beni Sâlih Duânızdan Unutmayın Efendim

Vehbi Tülek