Hadîs Ve Fıkıh âlimi Leys Bin Sa'd

Hadîs Ve Fıkıh âlimi Leys Bin Sa'd

"Leys bin Sa'd, İmâm-ı Mâlik'ten daha fakih idi. Şu kadar var ki, onu talebeleri zayi ettiler." (Yani, ondan öğrendiklerini kitaplara yazmadılar.)
İmâm-ı Ahmed bin Hanbel de;
"Leys, ilmi çok ve rivâyet ettiği hadis-i şerifleri sahih olan bir zâttır. Şu Mısırlılar arasında ondan sağlam olanı yoktur. Ben, Leys bin Sa'd'ın bir benzerini görmedim" buyurmuştur...
Yahyâ bin Bükeyr de, Şerahbil bin Cemil'den naklederek şöyle bildiriyor:
"Emevi halifelerinden Hişâm bin Abdülmelik zamanındaki insanlara yetiştim. O zamanda çok âlimler vardı. Yezid bin Ebi Hubeyb ve diğerleri Mısır'da bulunuyordu. Leys bin Sa'd, o zaman çok gençti. Fakat herkes onun faziletini ve dindeki vera'ını biliyorlar ve yanına gidiyorlardı. Ben, Leys bin Sa'd'dan daha mükemmelini görmedim. O, fakih bir zât olup, Arapça'nın nahv bilgisine sahipti. Çok güzel Kur'ân-ı kerim okuyordu. Müzâkeresi çok güzeldi. Onun gibisini görmedim..."

HASETÇİLER HER ZAMAN VARDIR!..
Yûsüf-i Nebhâni, "Câmi'u kerâmât-il-evliyâ" adındaki eserinde şöyle yazıyor:
"Leys bin Sa'd, müctehid din imâmlarının en büyüklerinden biriydi. Eshâb-ı kirâmdan ve Tâbiinden sonra bu din-i mübine en çok hizmet edenlerdendir. İmâm-ı Leys, bir defasında ev yaptı. Onu çekemeyenlerden İbn-i Refâ'a, ona inadından gelip bir gece evini yıktı. İkinci defa tekrar yaptı, yine geceleyin yıktı. Üçüncüsünde İbni Refâ'a'ya felç isâbet etti ve bir müddet sonra öldü..."

Müslümanların Hangisi Daha Hayırlıdır?

Vehbi Tülek

İlk Iş, Tâlibe Tövbeyi Öğretmek Olmalıdır

Vehbi Tülek

İnsanların En Fazîletlisi Allah Yolunda Cihâd Edendir

Vehbi Tülek

Zekâtı Verilmiş Mal, Istif Edilmiş Mal Değildir!

Vehbi Tülek

Issız Bir Yerde Yolunu Kaybeden Talebe!

Vehbi Tülek