Haram Yiyenin Duası Kabul Olmaz

Haram Yiyenin Duası Kabul Olmaz

Kesb, helâl mal kazanmak demektir. Bütün ibâdetlerin kabul olması, helâl lokmaya bağlıdır. Büyüklerin çoğu buyurdu ki, ibâdetler on kısımdır. Dokuz kısmı helâl kazanmaktır. Bir kısmı da bildiğiniz bütün ibâdetlerdir. O hâlde müminler helâl kazanmağa çalışmalıdır. Haramdan ve şüphelilerden kaçınmalıdır. Ebû Hüreyre (radıyallahü anh) buyurdu ki:

Peygamber Efendimizin (sallallahü teâlâ aleyhi ve sellem) şöyle buyurduğunu işittim: "Allahü teâlâ güzeldir. Yalnız güzel yapılan ibâdetleri kabul eder. Allahü teâlâ, Peygamberlerine emrettiğini, müminlere de emretti ve buyurdu ki; 'Ey Peygamberlerim! Helâl yiyiniz ve sâlih, iyi işler yapınız!' Müminlere de emretti ki: Ey imân edenler! Sizlere verdiğim rızıklardan helâl olanları yiyiniz!"

Resûl aleyhisselâm sözüne devam ederek buyurdu ki:

"Uzak yoldan gelmiş, saçı sakalı dağılmış, yüzü gözü toz içinde bir kimse, ellerini göğe doğru uzatıp duâ ediyor. 'Yâ Rabbi!' diye yalvarıyor. Hâlbuki yediği haram, içtiği haram, gıdası hep haram. Bunun duâsı nasıl kabul olur!" Yani haram yiyenin duâsı kabul olmaz buyurdu. İşte haramı, helâli, şüphelileri bilmeyen, bunları birbirinden ayıramayan, haramdan kurtulamayıp, ibâdetleri boşuna gider.

Abdullah ibni Mes'ûd (radıyallahü anh) buyuruyor ki: "Alışveriş, yani ticâret ilmini bilmeyen faiz yer."

"Gasil-ül-melâike" adı ile şereflenmiş olan Hanzala'nın oğlu Abdullah (radıyallahü anhüma), Peygamber Efendimizin şöyle buyurduğunu nakletti:

"Bile bile bir dirhem gümüş değerinde faiz yemek, otuz zinâdan daha çok günahtır."

Mal, müminin yardımcısıdır. Çalışınız, helâl kazanınız! Öyle bir zamanda bulunuyorsunuz ki, muhtaç olursanız, dininizi verip alırsınız. Dini verip de yememek için, alınteri ile yemelidir. Kesb, malı artdırır. Fekat, rızkı artdırmaz. Rızık mukadderdir. İnsanlar müşevveş-üz-zihn, yani zihinleri karışık olarak yaratıldığı için, kesbetmek emrolundu. Rızık, mala, çalışmaya bağlı değildir. Böyle olmakla beraber, çalışmak lâzımdır. Çünki, ef'âl-i ilâhiyye, sebepler altında tecelli eder.

Merkebin Yükü Nedir Bir Sor Bakalım

Vehbi Tülek

İnsanlardan Bir Sıkıntı Gelirse, Affedin!

Vehbi Tülek

İlimleriyle Dalâlete Düşen Kimseler!

Vehbi Tülek

Yaşayan Maşuktur, âşık Bir Ölüdür

Vehbi Tülek

Kalan Günlerinin Kıymetini Bil

Vehbi Tülek