Harputlu Abdüllatif Efendi

Harputlu Abdüllatif Efendi
Allahü teâlâ Kur'ân-ı kerimde meâlen; "Orada (Kûba mescidinde),günahlardan ve pisliklerden temizlenmeyi seven kişiler vardır. Allah da böyle çok temizlenenleri sever" buyuruyor (Tevbe-108). Resûl-i ekrem efendimiz (sallallahü aleyhi ve sellem) bir hadis-i şerifte; "Temizlik imânın yarısıdır" buyurdu. Hazret-i Osman (radıyallahü anh) şöyle anlattı: Resûl-i ekrem efendimiz ile beraber idim. Huzûrunda abdest alan birisi var idi. Bu sırada Resûlullah efendimiz güldüler. Bunun üzerine "Niçin güldünüz, yâ Resûlallah?" dedim. Resûl-i ekrem efendimiz, "Allahü teâlânın, abdest alan kuluna olan ikramına güldüm. Abdest alıp azâlarını yıkayan her kul, ne zaman bir uzvunu yıkarsa, o uzuvdan su ile beraber günahlar dökülür" buyurdu.
Taharetin dört mertebesi vardır. Birincisi; azâları haramlardan ve günahlardan temizlemek. İkincisi; kalbi, kötülenen ve sevilmeyen sıfatlardan temizlemek. Üçüncüsü; kalbini, Allahü teâlâdan başkasının sevgisinden temizlemek. Dördüncüsü; bedeni, zâhiri pislikten temizlemek, yani abdest ve gusül abdesti almak. Zâhiri temizliğin, kalbdeki nûrun parlamasında büyük tesiri vardır. Peygamber efendimiz bir hadis-i şerifte; "Abdest üzerine abdest almak, nûr üzerine nûrdur" buyurdu. Kalbin marifetlerinin tesirleri, azâlar üzerine aktığı gibi, zâhiri temizliğin de, bâtın üzerinde tesiri büyüktür.
Denildi ki: "Kıyâmet günü bir kavim, yüzleri parlak yıldızlar gibi olduğu hâlde haşrolunacaktır. Melekler: 'Siz ne amel işlediniz ki, yüzünüz böyle parlak?' diye sorarlar. Onlar 'Ezanı duyunca başka hiçbir şeye bakmaz, hemen abdest alır, cemaate giderdik' derler. Sonra başka bir topluluk getirilir. Bunların yüzleri ise Ay gibi parlamaktadır. Melekler onlara da amellerini sorunca, onlar da; 'Biz dünyada iken, vakit girmeden abdest alırdık' derler. Daha sonra başka bir topluluk getirirler. Onların ise yüzleri Güneş gibi parlamaktadır. Onlara da amelleri sorulunca, 'Biz ezanı mescidde dinlerdik' derler."

Merkebin Yükü Nedir Bir Sor Bakalım

Vehbi Tülek

İnsanlardan Bir Sıkıntı Gelirse, Affedin!

Vehbi Tülek

İlimleriyle Dalâlete Düşen Kimseler!

Vehbi Tülek

Yaşayan Maşuktur, âşık Bir Ölüdür

Vehbi Tülek

Kalan Günlerinin Kıymetini Bil

Vehbi Tülek