Hasan Bin Muhammed Bin Hanefiyye

Hasan Bin Muhammed Bin Hanefiyye
Ebu Hureyre (radıyallahü anh) Peygamber Efendimizin (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir:

"Ne dersiniz, sizin birinizin kapısında bir nehir olsa da ondan her gün beş defa yıkansa onun kirinden bir şey kalır mı?" Oradakiler "Hayır onun kirinden bir şey kalmaz" dediler. Resulullah Efendimiz şöyle buyurdu: "İşte beş vakit namaz da böyledir. Allah onlarla hataları yok edip siler."

Ebu Hureyre'den gelen bir diğer rivayet de şöyledir:

Bir köylü Peygamber Efendimize "Ya Resulallah! Güzel muameleye en çok hak sahibi olan kimdir?" diye sordu. Şöyle buyurdu: "Annendir, sonra yine annendir, sonra yine annendir, sonra da babandır, sonra da sana yakın olanlardır."

Amr bin Said anlatır:

"Hazret-i Osman'ın yanında idim. Abdest almak için su istedi ve şöyle dedi:

-Peygamber Efendimizi şöyle derken işittim: Hiçbir Müslüman kişi yoktur ki ona farz namazın vakti gelir de namazın abdestini, huşuunu, rükûsunu güzelce yapsın da, namazdan önceki büyük günah işlemediği hâldeki diğer günahlarını örtmesin. Bu durum her zaman için de böyledir."

Peygamber efendimiz buyurdu ki:

"Kadınlarınız taşkınlık yapınca, gençleriniz fâsık olunca, siz nasıl olursunuz?" "Bu olur mu yâ Resûlallah?" dediler. "Evet, nefsim yed-i kudretinde olan Allahü teâlâya yemin ederim ki, bundan kötüleri olacaktır" buyurdu. "Bundan kötü ne olabilir yâ Resûlallah?" dediler. "Evet, emr-i ma'rûf ve nehy-i münker yapmadığınız zaman nasıl olursunuz?" buyurdu. "Bu hiç olur mu?" dediler. "Evet, nefsim yed-i kudretinde olan Allahü teâlâya yemin ederim ki, bundan kötüleri olacaktır" buyurdu. "Bundan kötüsü hangisidir?" dediler. "Ma'rûfu münker, münkeri ma'rûf gördüğünüz zaman nasıl olursunuz?" "Bu da mı olacaktır yâ Resûlallah?" dediler. "Nefsim yed-i kudretinde olan Allahü teâlâya yemin ederim ki, bundan kötüsü olacaktır" buyurdu. "Bundan büyük hangi kötülük olur?" dediler. "Münkerle emir, ma'rûftan nehyettiğiniz zaman nasıl olursunuz?" buyurdu. "Bu da olacak mıdır yâ Resûlallah?" dediler. "Evet, olacaktır" buyurdu.

Merkebin Yükü Nedir Bir Sor Bakalım

Vehbi Tülek

İnsanlardan Bir Sıkıntı Gelirse, Affedin!

Vehbi Tülek

İlimleriyle Dalâlete Düşen Kimseler!

Vehbi Tülek

Yaşayan Maşuktur, âşık Bir Ölüdür

Vehbi Tülek

Kalan Günlerinin Kıymetini Bil

Vehbi Tülek