Hesap Için Ilk Çağrılanlar

Hesap Için Ilk Çağrılanlar
"Kıyâmet günü, Allahü teâlâ yarattıklarını hesaba çeker. Her sınıf insan, orada toplanır. Hesap için ilk çağrılanlar; Kur'ân-ı kerim okuyanlar, Allah için harpte ölenler ve dünyada iken malı mülkü olup, zengin olanlardır. Allahü teâlânın huzûruna önce Kur'ân-ı kerim okuyan getirilir. Allahü teâlâ ona; (Peygamberime gönderdiğim esaslar sana bildirilmedi mi?) diye sorar. O da; (Evet bildirildi, yâ Rabbi!) der. Allahü teâlâ yine sorar: (Peki sana bildirilenle, öğrendiğin ile ne yaptın?) O da; (Gece gündüz okudum) der. Allahü teâlâ; (Yalan söyledin) buyurur. Melekler de; (Evet yalan söyledin. Sen, hakkında başkası, (Ne güzel okuyor, desinler diye okudun. Nitekim sana böyle söylendi) derler. Daha sonra, harpte Allah yolunda ölen huzûra getirilir. Allahü teâlâ ona; (Niçin öldürüldün?) diye sorunca, (Senin yolunda harp ettim ve öldürüldüm) der. Allahü teâlâ; (Yalan söyledin) buyurur. Melekler de; (Yalan söyledin. Sen Allah için harp etmedin. 'Ne cesur adam' desinler diye harp ettin. Herkes de sana böyle dedi) derler.

Allahü teâlâ, sonra huzûruna getirilen zengin olana; (Sana verdiğim zenginlikle ne yaptın?) buyurur. O da; 8Sıla-i rahim yaptım ve o malla sadaka verdim, dağıttım) der. Allahü teâlâ; (Yalan söyledin) buyurur. Melekler der ki: (Yalan söyledin. Hakkında herkes, 'Ne cömert, ne iyilik sever adam' desinler diye bunları yaptın. Herkes de senin için böyle söyledi.) Sonra Resûl-i ekrem (sallallahü aleyhi ve sellem) (Ey Ebû Hüreyre! Kıyâmet günü Allahü teâlânın Cehenneme atacağı bu üçüdür) buyurdu."

"Müslümanın, din kardeşine üç günden fazla dargın durması helâl değildir. Üç günden fazla bir kimseye dargın olduğu hâlde ölen kimse, Cehenneme gider."


"Allahü teâlâ, kıyâmet gününde öyle insanlar haşreder ki, yüzleri nurlu olup, inciden yapılmış minberlere (koltuklara) oturacaklar. Bütün insanlar onlara imreneceklerdir. Onlar ne peygamberlerdir, ne de şehidlerdir. Onlar, çeşitli uzak memleketlerden bir araya gelmiş, Allah için birbirini seven, bir arada Allahü teâlâyı zikreden kimselerdir."

Merkebin Yükü Nedir Bir Sor Bakalım

Vehbi Tülek

İnsanlardan Bir Sıkıntı Gelirse, Affedin!

Vehbi Tülek

İlimleriyle Dalâlete Düşen Kimseler!

Vehbi Tülek

Yaşayan Maşuktur, âşık Bir Ölüdür

Vehbi Tülek

Kalan Günlerinin Kıymetini Bil

Vehbi Tülek