Hilmin Ve Yiğitliğin En Yükseği

Hilmin Ve Yiğitliğin En Yükseği
Nefsin temizlenmesi, kuvvetli üç ıslâh ile mümkün olmaktadır. Bu üç ıslâhın ilki, düşüncenin ıslâhı olup, bu da; itikatta hak ile bâtılı, konuşmada doğru ile yalanı, amelde güzel ile çirkini ayıracak hâle gelinceye kadar ilim öğrenmekle hasıl olur. İkinci ıslah; şehvetlerin, arzuların ıslahı olup, gücü yettiği kadar cömertliği nefse kolaylaştırır. Üçüncüsü; hamiyeti ıslah olup, bu hamiyeti kolaylaştırmakla elde edilir. Hamiyet: Dini, milleti himâye etmekte, korumakta, şerefini savunmakta, tembellik etmeyip bütün kuvveti ile gayret etmektir. Hamiyeti kolaylaştırmakla, nefis gazaptan uzaklaşır ve şecaat sahibi olur. Böyle şecaate ulaşan nefis, korkaklıktan, kötü hırstan uzaklaşır. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
"Îmânı en kâmil olanınız, ahlâkı en güzel ve ailesine yumuşak olanınızdır." Yani ailesine yumuşak davranan, onları en güzel şekilde terbiye edip yetiştirendir.
Tahrim sûresinin altıncı âyet-i kerimesinde meâlen buyuruldu ki: "Ey imân edenler! Kendinizi ve ailenizi öyle bir ateşten koruyun ki, onun tutuşturucusu, insanlarla taşlardır..."
Denildi ki; güzel ahlâk, Kur'ân-ı kerimin şu âyet-i kerimesinde toplanmıştır; meâlen; "Mü'minler ancak o kimselerdir ki, Allaha ve Resûlüne imân ettikten sonra şüpheye sapmayıp, Allah yolunda mallarıyla, canlarıyla savaşırlar, işte onlar, (imânlarında) sâdık olanların ta kendileridir." (Hucurât-15).
Îmân ile ilim ve hikmet elde edilir. Bu da, düşünceyi ıslah iledir. Mücâhede ile şehveti ıslâha tâbi olan iffet ve cömertlik elde edilir. Yine bu elde edilenlerle, hamiyetin ıslâhına tâbi olan, şecaat ve hilm elde edilir.
Allahü teâlâ, A'râf sûresinin yüzdoksandokuzuncu âyet-i kerimesinde meâlen; "Sen bağışlama yolunu tut, iyiliği emret ve câhillerden yüz çevir" buyuruyor. Peygamber efendimiz (sallallahü aleyhi ve sellem) bu âyet-i kerimenin tefsirinde; "Affetmek demek, sana zulmedeni affetmen, sana vermeyene vermen, seni ziyâret etmeyeni (seni aramayanı) aramandır" buyurdu. Kişinin kendisine zulmedeni affetmesi, hilmin (yumuşaklığın) ve şecaatin (yiğitliğin) en yükseğidir. Kendisine vermeyene vermek, cömertliğin en yükseğidir. Kendisine gelmeyene gitmesi, ziyâret etmesi ihsandır.

İnsanlardan Bir Sıkıntı Gelirse, Affedin!

Vehbi Tülek

İlimleriyle Dalâlete Düşen Kimseler!

Vehbi Tülek

Yaşayan Maşuktur, âşık Bir Ölüdür

Vehbi Tülek

Kalan Günlerinin Kıymetini Bil

Vehbi Tülek

Tamah Eden, Dâimâ Sıkıntı Içinde Yaşar!

Vehbi Tülek