Hindistanlı Velî Abdülvâhid-i Lâhorî

Hindistanlı Velî Abdülvâhid-i Lâhorî
"Namazsız yaşanır mı?"
Abdülvâhid-i Lâhori önceleri İmâm-ı Rabbâni hazretlerinin hocası Muhammed Bâki-billah hazretlerinin talebesi idi. Bâki-billah hazretleri onun terbiye ve yetişmesini İmâm-ı Rabbâni hazretlerine havâle ettiler. Abdülvâhid Lâhori bundan sonra İmâm-ı Rabbâni hazretlerinin sohbetlerinde yetişip olgunlaştı. Çok ibâdet ederdi. Bir gün, ibâdetten aldığı zevk ve neşe sebebiyle ders arkadaşı Muhammed Hâşim-i Kişmi'ye; "Cennette namaz var mıdır?" diye sordu. "Yoktur. Çünkü orası, dünyâda yapılan amellerin karşılıklarının verildiği yer olup, amel yeri değildir" cevâbını alınca bir "âh" çekti, ağladı ve; "Yazıklar olsun namaz kılmayana. Allahü teâlâya kul olup da namaz kılmadan nasıl yaşanır?.." dedi...
Abdülvâhid-i Lâhori bir gün hocası İmâm-ı Rabbâni hazretlerine bir mektup gönderdi. Mektubunda; "Ara sıra secdede öyle hâller oluyor ki, başımı secdeden kaldırmak istemiyorum" diye yazmıştı.
Abdülvâhid-i Lâhori hocası İmâm-ı Rabbâni hazretlerinin hikmetli söz ve hâllerini öğrenmeye can atar, öğrendiklerini naklederdi. Kendisi anlatır:

"O kimse ebdâllardandı"
Hocam İmâm-ı Rabbâni hazretlerinin, Lahor'a teşrif ettiği günler idi. Huzurlarına sebze satıcılığı yapan yaşlı bir kimse gelip, ziyaret etti. Hocam o ihtiyâra, çok iltifâtta bulunup yakınlık gösterdi. Bunu gören bizler hayretler içinde kaldık. Hocamın sevdiklerinden biri, yalnız oldukları bir gün; "Efendim! Hâli belli olmayan o ihtiyâra bu kadar tevâzu göstermenizin hikmeti neydi?" diye sormuş. Hocam da; "O kimse ebdâl ismi verilen evliyâdandı" buyurmuşlar.
Abdülvâhid-i Lâhori hazretleri vefat ederken; "Allahım! Üzerine kendinden bir sevgi koyduğun, ondan razı olduğun ve onu senden razı kıldığın kimseyi, (Sen olmasaydın, âlemleri yaratmazdım) buyurduğun kimseyi çok seviyorum. Beni bu sevgime bağışla!" dedi ve Kelime-i şehâdeti söyleyerek ruhunu teslim eyledi...

Ahiret Yolculuğundan Gâfil Olan Zavallıdır!

Vehbi Tülek

İnsanla Hayvan Arasını Ayıran Fark Edeptir!

Vehbi Tülek

Beni Sâlih Duânızdan Unutmayın Efendim

Vehbi Tülek

Bütün Mahlûklar, Allahü Teâlânın Kudretindedir

Vehbi Tülek

İlimden Îmân, Cehâletten Küfür Hâsıl Olmaktadır

Vehbi Tülek