Hüsameddin Ömer

Hüsameddin Ömer
Hastalığa sebep olan şunlardan sakınmalıdır: Gece az, gündüz çok uyumak, tok iken yemek yemek, idrarını tutmak. Şu zamanlarda su içmemelidir: Hamamdan çıkınca, uykudan uyanınca ve terli iken. Aç karnına su içmemelidir. Suyu yavaş yavaş emerek içmelidir. Suyun hepsini bir solukta içmemelidir. Üç nefeste içmelidir. Soluğu suya değil, bardağın dışına vermelidir. Çok soğuk içmemelidir. Gece uykudan uyanınca su içmek sağlığa zararlıdır.
Ayakta ve yürürken yememelidir. Hadis-i şerifte, (İnsan kalbi, tarladaki ekin gibidir. Yemek, yağmur gibidir. Fazla su, ekini kuruttuğu gibi, fazla gıda kalbi öldürür) buyuruldu. Çok yemek, hastalıkların başı, perhiz ederek az yemek ilaçların başıdır. Midenin üçte biri yemeklere, üçte biri içeceklere ayrılmalıdır. Üçte biri hava payı olarak ayrılmalıdır. Yemekten sonra dişleri misvak ile temizlemek sünnettir. Az yemeli ve az uyumalıdır. Tok olarak yatmamalıdır. Hadis-i şerifte, (Tok olarak yatmayın, kalbiniz katılaşır) buyuruldu. Ayrıca müminin artığında ve cömerdin yemeğinde şifa vardır. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki: (Müminin artığı şifadır.) (Cömerdin yemeği şifa, cimrininki hastalıktır.) (Hamamdan çıkarken ayakları soğuk su ile yıkamak baş ağrısını giderir.) (Kur'an-ı kerimden şifa beklemeyen, şifaya kavuşamaz.) (Yasin suresi yazılı kâğıdı suya koyup, o suyu içene bin rahmet, bin bereket, bin şifa girer ve ondan bin hastalık çıkar.) (Şu iki şifa kaynağını bırakmayın: Bal ve Kur'an.) (Dua belayı önler, duaya devam edin.) (Fatiha, zehre ve her hastalığa şifadır.) 7 Fatiha okunup ağrı olan yere üflenirse, şifa hasıl olur. Baş ağrısı için, abdestli olarak Bekara suresinin 196. âyeti, "femen"den "ev-nüsük"e kadar yazılıp, başa konur. İslam harfleri ile başına Besmele ve sonuna "üskün lillah" yazılır.
Osman bin Ebil'âs hasta idi, ağrı ve sancısı çoktu. Resûlullah "sallallahü aleyhi ve sellem" efendimiz, (Ağrıyan yeri sağ elin ile 7 kere mesh et! Her seferinde (Euzü bi'izzetillahi ve kudretihi min şerri mâ-ecidü ve ühâzirü oku!) buyurdu. Aynen yaptı ve hastalığı hiç kalmadı.

Merkebin Yükü Nedir Bir Sor Bakalım

Vehbi Tülek

İnsanlardan Bir Sıkıntı Gelirse, Affedin!

Vehbi Tülek

İlimleriyle Dalâlete Düşen Kimseler!

Vehbi Tülek

Yaşayan Maşuktur, âşık Bir Ölüdür

Vehbi Tülek

Kalan Günlerinin Kıymetini Bil

Vehbi Tülek