İbn-i Haris Kayrevânî

İbn-i Haris Kayrevânî

Bütün ibâdetler namaz içinde toplanmıştır. Kur'ân-ı kerim okumak, tesbih söylemek (yani sübhânallah demek), Resûlullah efendimize (sallallahü aleyhi ve sellem) salevât söylemek, günahlara istigfâr etmek ve ihtiyaçları yalnız Allahü teâlâdan isteyerek O'na duâ etmek namaz içinde toplanmıştır. Ağaçlar, otlar, namazda durur gibi dik duruyorlar. Hayvanlar, rükû hâlinde, cansızlar da ka'dede, oturuyor gibi yere serilmişlerdir. Namaz kılan, bunların ibâdetlerinin hepsini yapmaktadır... Namaz kılmak, Mirâc gecesi farz oldu. O gece Mirâc yapmakla şereflenen, Allahü teâlânın sevgili Peygamberine uymayı düşünerek namaz kılan bir Müslüman, O yüce peygamber gibi, Allahü teâlâya yaklaştıran makamlarda yükselir. Resûlullah efendimiz; "Gözümün nûru ve lezzeti namazdadır" buyurdu. Yani (Allahü teâlâ namazda zuhûr ediyor, müşâhede olunuyor. Böylece gözüme rahatlık geliyor) demektir...
Bir hadis-i şerifte; "Yâ Bilâl! Beni rahatlandır!" buyruldu ki; (Ey Bilâl! Ezân okuyarak ve namazın ikâmetini söyleyerek, beni rahata kavuştur) demektir. Namazdan başka şeyde rahatlık arayan bir kimse, makbul değildir. Namazı zâyi eden, elden kaçıran, dinin diğer emirlerini daha çok kaçırır.
İyilikler günahları giderir. Her iyilik bir günaha kefarettir. Namaz hasenattır. Namaz kılmayanın hiçbir iyiliğine sevap verilmez, isterse cami yaptırsın. Beş vakit namaz kılıyor ise, her iyiliğine sevap verilir. Namazsız Müslüman olmaz. Namaz kılmayanın hangi dine mensup olduğu bilinmez. Namaz kılmayanla dostluk olmaz. Îmân ile namaz, ikisi bir bütündür. Allahü teâlâ Kur'ân-ı kerimin birçok yerinde imân ile namazı birlikte zikretmiştir. Namaz kılmayan, kılmadığı namazları kaza eder, vaktinde kılmadığı namazlar için üzülür tevbe ederse, namazı vaktinde kılmama günahından kurtulacağı umulur.

Tevekkül Eden Kimse Cömert Olur

Vehbi Tülek

Felsefecileri Kerpiçle Susturan Zat!

Vehbi Tülek

Ağlayıp Sızlamak, Derdi Belâyı Geri Çevirmez

Vehbi Tülek

Hanefî Mezhebinde Namazın Sünnetleri

Vehbi Tülek

Fakirlik Korkusu Olan Şeytana Itâat Eder

Vehbi Tülek