İbn-i Nüceym Ömer Mısrî

İbn-i Nüceym Ömer Mısrî

Âlimler, Resûlullah Efendimizin (sallallahü aleyhi ve sellem) mübarek ana babalarının iman edip etmediklerinde farklı ictihadlarda bulundu:

1- Onların ikisi de, Resûlullah Efendimizin dine çağırmasından yani bi'setten önce vefat etti. Şâfi'i âlimlerinin hepsine ve Hanefilerin çoğuna göre, bir Peygamberin dinini işitmeyen kimsenin iman etmesi vacip olmaz. Çünkü Peygamberin dinini işitmeden önce düşünerek, akıl ile iman etmek vacip değildir. İşittikten sonra, iman etmek lazım olur. 2- Cahillik zamanında yaşamış olanlar, kıyamet günü imtihan edilecek, orada iman edenler, Cennete girecektir, diyen âlimler varsa da, bu söz zayıftır. 3- Allahü teâlâ, sevgili Peygamberinin mübarek ana babasını diriltti. Oğullarına iman edip, ona ümmet olmakla şereflendiler ve tekrar vefat ettiler. 4- Tevbe sûresinin yirmisekizinci âyetinde meâlen, (Müşrikler necistir) buyuruldu. Yani bütün kâfirler pistir. Halbuki, Resûlullah (Ben her zamanda, temiz babalardan, temiz analara geçerek geldim) buyurdu. Başka bir hadis-i şerifte, (Her asırda , o zamanın insanlarının en hayırlılarından getirildim) buyuruldu. Kâfire hayırlı demek ise, caiz değildir. Hele Şuarâ sûresindeki ikiyüzondokuzuncu âyetinde meâlen, (Seni secde edicilerden geçirir) buyuruldu. Buradan, bütün babalarının, analarının mümin oldukları anlaşılmaktadır. Hadis-i şerifte buyuruldu ki: (Cehennemde en hafif azap, Ebû Tâlib'in azâbıdır.) Ebû Tâlibin azabı, azapların en hafifi olunca, Resûlullahın mübarek ana-babası Cehennemde olsaydı, azabın en hafifi, bu ikisinin azabı olurdu. Bu hadis-i şerif de, bu bakımdan, ikisinin de mümin olduğunu göstermektedir. 5- Âlimlerden çoğu, bu meselede edebe, saygıya aykırı konuşulmamasını, işin doğrusunu Allahü teâlâ bilir deyip susulmasını uygun görmüştür.

Şeyhülislam Ahmed ibn-i Kemal Paşa, (Ebeveyn) risalesinin sonunda buyuruyor ki: (Ölüleri kötüleyerek dirileri incitmeyiniz!) hadis-i şerifi ve Tevbe sûresinin (Resûlullahı incitenlere Allah lanet eylesin!) meâlindeki altmışikinci âyet-i kerimesine göre, "Resûlullahın babası Cehennemdedir" diyen kimse mel'undur.

Merkebin Yükü Nedir Bir Sor Bakalım

Vehbi Tülek

İnsanlardan Bir Sıkıntı Gelirse, Affedin!

Vehbi Tülek

İlimleriyle Dalâlete Düşen Kimseler!

Vehbi Tülek

Yaşayan Maşuktur, âşık Bir Ölüdür

Vehbi Tülek

Kalan Günlerinin Kıymetini Bil

Vehbi Tülek