İbn-i Yezdad Ahvazi

İbn-i Yezdad Ahvazi
Hadis-i şerifte, (Ümmetimin yaptığı ibadetlerin en kıymetlisi, Kur'an-ı kerimi mushafa bakarak okumaktır) buyuruldu. Diğer bir hadis-i şerifte, (Namazda okunan Kur'an, namaz dışında okunan Kur'andan daha hayırlıdır) buyuruldu. Hazret-i Ali "radıyallahü anh" buyurdu ki: "Namazda ayakta iken okunan Kur'anın her harfi için yüz sevap verilir. Namaz dışında abdestli okuyunca, her harfi için yirmi beş sevap verilir. Abdestsiz okuyunca, on sevap verilir. Yürürken ve iş yaparken okuyunca, daha az sevap verilir. Manasını düşünerek bir âyet okumak, başka şey düşünerek, bütün Kur'anı hatim etmekten daha çok sevaptır."
Hafızların Kur'an-ı kerimi teganni ederek, yani musiki perdelerine uyarak okumaları çok çirkin bid'attir, günahtır. Kur'an-ı kerimi güzel ses ile, Allahtan korkarak ve hüzün ile okumalıdır. Teganni ile, şarkı söyler gibi Kur'an okuyana sevap verilmez. Sure veya ayet okumaya başlarken E'ûzü okumak vaciptir. Fatiha okumaya başlarken Besmele okumak da vaciptir. Diğer surelere başlarken Besmele okumak sünnettir.
Hadis-i şerifte buyruldu ki: (Kur'an-ı kerimi tecvid bilgisine uyarak okuyunca, her harfine yirmi sevap verilir. Tecvide uymazsa on sevap verilir.) Bir ayeti ezberledikten sonra unutmak, en büyük günahlardandır. Hadis-i şerifte, (Kur'an-ı kerim okunan evden, Arş'a kadar nûr yükselir) buyuruldu. Ebû Hüreyre "radıyallahü anh" buyurdu ki: (Kur'an-ı kerim okunan eve bereket, iyilik gelir. Melekler oraya toplanır. Şeytanlar oradan kaçar.) Kur'an-ı kerimi dinlemek çok sevaptır. Hadis-i şerifte, (İnsanın dinlediği bir ayet, kıyamette kendine nur olur) buyuruldu. Kur'an-ı kerim okumayı geçim vasıtası yapmamalıdır. Hadis-i şerifte, (Kur'an-ı kerim okuyunca Allahü teâlânın rızasını ve Cenneti isteyiniz! Dünyalık istemeyiniz! Bir zaman gelir ki, hafızlar, Kur'an-ı kerimi insanlara yaklaşmak için vasıta yaparlar) buyuruldu.
Kur'an-ı kerimi kırk günde hatmetmek, yani başından sonuna kadar okumak müstehabdır. Üç günden önce hatmetmek caiz değildir. Hatim sonunda yapılan dua kabul olur.

İnsanlara Allah Için Nasîhatte Bulun

Vehbi Tülek

Şükür, Nimeti Değil, Onu Vereni Görmektir

Vehbi Tülek

Dünyâ Için, Dünyâda Kalacağın Kadar Çalış!

Vehbi Tülek

Resûlullah Efendimiz Eshâbı Ile Şakalaşırdı

Vehbi Tülek

Nil'in Suları Azalmış Ve Kıtlık Başlamıştı

Vehbi Tülek