İftihârüddin Tâhir Buharî

İftihârüddin Tâhir Buharî
Kurban, koyun, keçi, sığır, deveden birini, kurban bayramının ilk üç gününde kurban niyeti ile kesmek demektir. Bir sığırı yedi kişinin kurban etmesi caizdir. Herhangi birinin hissesi yedide birden az olursa, hiçbirinin kurbanı caiz olmaz. Bunun için yediden az kimsenin ortak olması caiz olur. Satın alırken ortak olmak sahihtir. Satın alındıktan sonra ortak olmak da sahih ise de, satın alınmadan önce ortak olmak daha iyidir.
Bir kimse birinin sığırına yedide birden yedide altısına kadar ortak olabilir. Etini bu nispette taksim ederler. Ortaklardan biri ölürse, vârisleri, onun için ve kendileriniz için kesin derse sahih olur. Çünkü meyyit için kurban kesmek kurbettir. Böyle demezlerse, şeriklerden ölününki kurbet olmaz ve hiçbiri sahih olmaz. Şeriklerden birisi kafir ise veya eti için ortak olmuş ise, hiçbirinin kurbanı caiz olmaz. Çünkü şeriklerden herbirinin kurbet olarak niyet etmesi şarttır. Şeriklerden biri, bu senenin kurbanına, diğerleri geçmiş senenin kurbanına niyet etseler, diğerlerinin niyetleri batıl olup, etleri sadaka olur. Etlerini fakirlere sadaka vermeleri lazım olur. Birinin niyeti sahih olur ise de, bu da etinden yiyemez. Çünkü sadaka verilmesi hükmü, etin hepsine sirayet etmiştir. Niyet edilen kurbetin, vacip olan kurbet olması şart değildir. Sünnet ve nafile kurbet de olabilir. Çeşitli cins vacipler de olabilir. Çocuk veya büyük kimse için akika olması da caizdir. Çünkü, Akika, çocuk nimetine karşı yapılan şükür olup kurbettir.
Şeriklerin hepsinin bayram kurbanı niyetinde olmaları efdaldir. Akika kesmek, Hanefi mezhebinde sünnet değil, müstehab veya mübahtır. Müstehablar kurbettirler. Mübah da, şükür niyeti ile yapılınca kurbet olur. Çok âdetler vardır ki, niyet edince ibadet olur. Mübahlar da niyet edince, taat olur.
(Bir kimse, Allahü teâlâ için yaptığını bilerek taat yaparsa, buna "Kurbet" denir.)

Merkebin Yükü Nedir Bir Sor Bakalım

Vehbi Tülek

İnsanlardan Bir Sıkıntı Gelirse, Affedin!

Vehbi Tülek

İlimleriyle Dalâlete Düşen Kimseler!

Vehbi Tülek

Yaşayan Maşuktur, âşık Bir Ölüdür

Vehbi Tülek

Kalan Günlerinin Kıymetini Bil

Vehbi Tülek