İlmihâli Öğrenmek Îmanı Korur

İlmihâli Öğrenmek Îmanı Korur
Resûlullah efendimiz (sallallahü aleyhi ve sellem) buyururlar ki: (Sizin imanen mükemmel olanınız, ahlâken güzel olup, insanlara iyilik yapanlardır.) Zirâ, Hak teâlâ hazretleri Kur'an-ı kerimde buyurur ki: (Muhakkak sen yüksek bir ahlâk üzerindesin) Yâni, Allahü teâlâ hazretleri Habibinin ahlâkını medh eylemiştir. Bir kimsenin ahlâkı güzel olsa, Resûlullahın ahlâkı ile ahlâklanmış olur ve onun yolunu tutmuş olur. Korktuğundan kurtulup, istek ve arzularına kavuşur ve hakiki mümin olmuş olur. Bir kimsenin aklına gayrimeşru bir şey gelse, onun haram olduğunu bilmek de imandandır. Eshâb-ı kirâm sordular: (Yâ Resûlallah! Kalbimize fena şeyler gelirse ne yapalım?) Buyurdu ki: (Kalbe iyi şey de gelir; fena şey de gelir. Fena şeylerin fena olduğunu bilmek ve anlamak da imandandır.)
Şarap ile iman birlikte durmaz. Hazret-i Osman (radıyallahü anh) buyurdu ki: (Allahü teâlâya yemin ederim ki, hamrı eline alıp içerken, iman o hamra der ki: Ey melun dur! Ben çıkayım da, ondan sonra sen gir.) İnsandan iman çıkmadan şarap girmez. Sıdk ile, tevbe-i nasûh ederse, iman yine kalbine girer.
Ehl-i sünnet âlimleri bildiriyor ki: Büyük günah işlemek küfür değildir. Büyük günah işlemek imanı yok etmez. Hadis-i şerif, günah olduğuna inanmayanın veya günahı kötü bilmeyenin imanının gideceğini haber veriyor. Yâhut büyük günaha devam eden tövbe etmezse, son nefesinde imanı gider dediler.
Îmanın zayıf olmamasını istersen, yâni dâim kendinde kalıp, onunla berâber Allahü teâlânın huzuruna çıkmak istersen, şu duayı günde kırk defa oku:
(Yâ hayyü yâ kayyûm yâ zelcelâli vel ikrâm, yâ lâ ilâhe illâ ente.)
Resûlullah efendimiz buyurdular ki: (Dört şey imanı giderir: 1. ve 2. bildiği ile amel etmeyip, bilmediği ile amel etmek. 3. ve 4. bilmediğini öğrenmeye utanıp, öğreneni de menetmek.)
Dinini, ilmihâlini öğrenmeyenin imanı sağlam kalmaz. Böyle câhil kalan kimse, din düşmanlarının yalanlarına aldanarak imanını kaptırır.

İlimleriyle Dalâlete Düşen Kimseler!

Vehbi Tülek

Yaşayan Maşuktur, âşık Bir Ölüdür

Vehbi Tülek

Kalan Günlerinin Kıymetini Bil

Vehbi Tülek

Tamah Eden, Dâimâ Sıkıntı Içinde Yaşar!

Vehbi Tülek

İmândan Güzel Bir Nîmet Yoktur

Vehbi Tülek