İmândan Sonra En Kıymetli Ibâdet

İmândan Sonra En Kıymetli Ibâdet
Dinimizde, imândan sonra en kıymetli ibâdet namâzdır. Namâz dinin direğidir. Namâz ibâdetlerin en üstünüdür. İslâmın ikinci şartıdır. Hazret-i Ebû Bekr-i Sıddik "radıyallahü anh" buyuruyor ki:

Beş namâz vakitleri gelince, melekler der ki: (Ey Âdemoğulları, kalkınız! İnsanları yakmak için hâzırlanmış olan ateşi namâz kılarak söndürünüz.)

Bir hadis-i şerifte, (Mü'min ile kâfiri ayıran fark, namâzdır) buyuruldu. Yani mü'min namâz kılar, kâfir kılmaz. Münâfıklar ise, bazen kılar, bazen kılmaz. Münâfıklar, Cehennemde çok acı azap görecektir. Müfessirlerin şâhı, Abdullah ibn-i Abbâs "radıyallahü anhümâ" diyor ki:

"Resûlullahtan (sallallahü aleyhi ve sellem) işittim. Buyurdu ki: (Namâz kılmayanlar, kıyâmet günü, Allahü teâlâyı kızgın olarak bulacaklardır.)

Beş şeyi yapmayan, beş şeyden mahrûm olur: 1- Malının zekâtını vermeyen, malının hayrını göremez. 2- Uşrunu vermeyenin tarlasında, kazancında bereket kalmaz. 3- Sadaka vermeyenin vücûdunda sıhhat kalmaz. 4- Duâ etmeyen arzûsuna kavuşamaz. 5- Namâz vakti gelince, kılmak istemeyen, son nefesde Kelime-i şehâdet getiremez.

Bir hadis-i şerifte buyuruldu ki: "Namâzı özürsüz kılmayan kimseye, Allahü teâlâ onbeş sıkıntı verir. Altısı dünyâda, üçü ölüm zamânında, üçü kabirde, üçü kabirden kalkarkendir. Dünyâda olan altı azap: 1- Namâz kılmayanın ömründe bereket olmaz. 2- Yüzünde, Allahü teâlânın sevdiği kimselerin güzelliği, sevimliliği kalmaz. 3- Hiçbir iyiliğine sevap verilmez. 4- Duâları kabul olmaz. 5- Onu kimse sevmez. 6- Müslümânların iyi duâlarının buna faydası olmaz.

Ölürken çekeceği azâplar: 1- Zelil, kötü, çirkin can verir. 2- Aç olarak ölür. 3- Çok su içse de, susuzluk acısı ile ölür.

Kabirde çekeceği acılar: 1- Kabir onu sıkar. Kemikleri birbirine geçer. 2- Kabri ateşle doldurulur. Gece gündüz onu yakar. 3- Allahü teâlâ kabrine çok büyük yılan gönderir.

Dünyâ yılanlarına benzemez. Her gün, her namâz vaktinde onu sokar. Bir an bırakmaz.

Kıyâmette çekeceği azâplar: 1- Cehenneme sürükleyen azap melekleri yanından ayrılmaz. 2- Allahü teâlâ, onu kızgın olarak karşılar. 3- Hesâbı çok çetin olup, Cehenneme atılır."

Tevekkül Eden Kimse Cömert Olur

Vehbi Tülek

Felsefecileri Kerpiçle Susturan Zat!

Vehbi Tülek

Ağlayıp Sızlamak, Derdi Belâyı Geri Çevirmez

Vehbi Tülek

Hanefî Mezhebinde Namazın Sünnetleri

Vehbi Tülek

Fakirlik Korkusu Olan Şeytana Itâat Eder

Vehbi Tülek