İslam Dini Fen Ilmini Emretmektedir

İslam Dini Fen Ilmini Emretmektedir
İslam dini fen ilimlerinin öğrenilmesi ve öğretilmesini emretmektedir. Kâdi Beydâvi "rahmetullahi aleyh", Nahl sûresinde, (Kullarıma hikmet ile ve güzel vaaz ile beni tanıt!) meâlindeki yüzyirmibeşinci âyet-i kerimeyi tefsir ederken, (Anlayışlı, tahsilli olanlara, fen bilgileri ile; hislerine tâbi olan câhil halka da, görünenleri anlatmakla bildir, demektir) buyuruyor.
Neml sûresindeki, meâl-i şerifi, (Dağları, yerinde duruyor görüyorsun, hâlbuki bunlar bulut gibi hareket etmektedir) olan seksensekizinci âyet-i kerimesini Kâdi Beydâvi tefsir ederken, (Yerinde duruyor gördüğün dağlar, bulut gibi, boşlukta hızlı gitmektedir. Büyük cisimler, bir cihete doğru hızlı gidince, üstündekiler, bunun hareket ettiğini duymaz) buyurmaktadır.
Fahreddin-i Râzi, Enbiyâ sûresi, otuzüçüncü âyetinin tefsirinde, Ay'ın, Güneş'in, yıldızların yörüngeleri etrâfında döndüklerini, Dahhâk ve Kelbi'nin söylediğini yazmaktadır. Fahreddin-i Râzi "rahmetullahi teâlâ aleyh", Bekara sûresi, yirmidokuzuncu âyetini tefsir ederken diyor ki: (Hidâye) fizik kitâbının ve (Îsâguci) mantık kitâbının yazarı olan Esirüddin-i Ebheri "rahmetullahi teâlâ aleyh", Batlamyus'un (Mecisti) adındaki astronomi kitâbını okuturdu. Bunu okutmasını hoş görmeyen biri, Müslüman çocuklarına böyle ne okutuyorsun diye sorunca, meâl-i şerifi, (Yerleri, gökleri, yıldızları, bitkileri ne güzel yarattığımızı görmüyorlar mı?) olan Kaf sûresinin altıncı âyetini tefsir ediyorum diyerek, cevap vermiştir.
İmâm-ı Râzi, Ebheri'nin bu cevabının doğru olduğunu, tefsirinde yazmakta ve Allahü teâlânın mahlûklarını inceleyen fen adamları, Onun büyüklüğünü, iyi anlar demektedir.
Aynalarda ışıkların yansıması kanunlarını bulan, Muhammed bin Hasen İbn-i Heysem'dir. Matematik, fizik ve tıp ilimlerinde yüze yakın kitap yazmış, eserlerinin çoğu Avrupa dillerine tercüme edilmiştir...

Tevekkül Eden Kimse Cömert Olur

Vehbi Tülek

Felsefecileri Kerpiçle Susturan Zat!

Vehbi Tülek

Ağlayıp Sızlamak, Derdi Belâyı Geri Çevirmez

Vehbi Tülek

Hanefî Mezhebinde Namazın Sünnetleri

Vehbi Tülek

Fakirlik Korkusu Olan Şeytana Itâat Eder

Vehbi Tülek