Kırâat Imamlarından Abdullah Bin İdris

Kırâat Imamlarından Abdullah Bin İdris
Hadis ilminde de...
Abdullah bin İdris, hadis âlimlerinin de ileri gelenlerinden idi.
Ubâde İbn-i Sâmit radıyallahü anhdan şöyle rivâyet etti: "Biz Resûlullah'a zorlukta, kolaylıkta, neşede, kederde ve başkalarını bizim üzerimize tercih edilmesi hallerinde itâat eylemek, âmir olan kimselerle emirlik hususunda nizâlaşmamak, her nerede bulunursak bulunalım, muhakkak hakkı söylemek, Allah yolunda hiçbir kimsenin kınamasından ve kötülemesinden korkmamak üzere biat edip söz verdik..."
Hazreti Âişe validemize Peygamberimizin okuduğu bir duâ sorulduğunda; Resûlullahın (sallallahü aleyhi ve sellem),
"Allahım! Ben bütün yaptıklarımın ve yapmadıklarımın şerrinden sana sığınırım" diye duâ ettiğini buyurdu.
Abdullah bin İdris hazretleri kırâat ilminde de büyük âlimlerden idi. İmâm-ı Kisâi hazretlerine "Kur'ân-ı kerimi en iyi okuyan kimdir" diye sorulduğunda "Abdullah bin İdris, ondan sonra Hüseyin el-Câfi'dir" diye cevap verdi.
Bu mübarek zat, kırâat ilmini, İmâm-ı A'meş ve Nâfi bin Ebi Nuaym'dan okumuştur.

"Ağlama yavrucuğum!.."
Abdullah bin İdris, hocası A'meş hazretlerinin şöyle buyurduğunu nakleder: "İçinizde Allahü teâlâya âsi olanlar, işledikleri o çirkin işlerin isli bir duman olup yüzlerine çökeceğinden, mahşer günü halkın önünde başlarına böyle bir hâl geleceğinden niçin korkmuyorlar?"
Abdullah bin İdris hazretleri Kur'ân-ı kerim'i çok okurdu. Vefât edeceği esnada başucunda ağlayan kızına "Yavrucuğum! Ağlama. Ben bu evde dört bin hatim okudum" diye buyurdu.

Dînin Temel Direği, Fıkıh Bilgisidir

Vehbi Tülek

Bu Ümmet, Dalâlet Üzere Ittifak Etmez!

Vehbi Tülek

Yalnız Olmak, Kötülerle Oturmaktan Daha Iyidir!

Vehbi Tülek

Herkes, Ehl-i Sünnet Îtikatını Öğrenmelidir

Vehbi Tülek

Müctehid Yanılsa Bile Bir Sevap Kazanır!

Vehbi Tülek