Karamollazade Abdülhamid Efendi

Karamollazade Abdülhamid Efendi

Meyyit sahiplerinden büyük, küçük erkeklere ve yaşlı kadınlara rast gelince, taziye etmek, yani başın sağ olsun demek gibi, sabır tavsiye etmek müstehaptır. Musibetlere, elemlere sevap olmaz. Bunlara sabretmeye sevap verilir. Meyyit sâhibinin, taziye için üç günden az bir yerde bulunması câiz ise de, câmide beklemesi ve kadınların hiçbir yerde beklemeleri câiz değildir. Definden sonra dua edilir. Sessiz olarak Kur'ân-ı kerim okunur. Yüksek sesle okumak mekruhtur. Sonra cemaat ve meyyit sâhibi işleri başına dağılmalıdır...

Üç günden sonra taziye yapmak mekruhtur. Ancak uzakta olanlar ve yakın olup da geç haber alanlar için mekruh olmaz. Cenaze çıkan eve komşuların ve yakında oturan akrabanın bir gün ve gecelik yemek göndermeleri müstehaptır. Ca'fer-i Tayyâr "radıyallahü anh" yetmişten ziyade kılıç ve ok yarası alarak şehit olunca, Resûlullah "sallallahü aleyhi ve sellem" bunun evine yemek gönderilmesini emir buyurdu. Ölü evinden yemek, helva dağıtılması mekruh ve çirkin bir bid'attir. Birinci, üçüncü, yedinci, kırkıncı ve elliüçüncü gibi günlerde helva, çörek gibi şeyler yapmak ve kabir başında yemek dağıtmak ve hâfızları, hocaları, mevlidhânları toplayıp, okutup yemek vermek mekruhtur. Bunların çoğu, gösteriş için, şöhret için yapılmaktadır. Bu bid'atler yapılırken, araya nice haramlar da karışmaktadır. Bunların yapılmasını vasiyet etmek de bâtıldır. Dinlenmez ve günahtır. Kırkıncı günü beklememeli, dua, hatim, sadaka ve kadın ile erkek karışık olmayarak mevlid okutmak gibi ibadetler, hemen yapılıp, sevapları meyyitin ruhuna hediye edilmelidir.

Câmilerde ölüler için, İslâmiyete uymayan toplantılar yapmak günahtır. Dışarıda, kadın erkek birlikte oturmak günah olduğu gibi, mevlid için bir araya toplanmaları daha fenadır. İbadet şeklinde günah işlemek, başka yerde işlemekten daha günahtır. Üç haram saatte namaz kılmak yasak olması da bunun gibidir. Yasak olan zamanda ve yerde kılınan namazın sevabı olmaz. Günah da olur. Çünkü yasak edildiği hâlde yapılmaktadır.

İnsanlardan Bir Sıkıntı Gelirse, Affedin!

Vehbi Tülek

İlimleriyle Dalâlete Düşen Kimseler!

Vehbi Tülek

Yaşayan Maşuktur, âşık Bir Ölüdür

Vehbi Tülek

Kalan Günlerinin Kıymetini Bil

Vehbi Tülek

Tamah Eden, Dâimâ Sıkıntı Içinde Yaşar!

Vehbi Tülek