Kendini Din Adamı Sanıyorsun

Kendini Din Adamı Sanıyorsun
Din büyüklerine dil uzatma! Onlar senden daha çok bilgili ve anlayışlı idi. Sen, onların bildiklerini bilmiyorsun. Bilmediğin, anlamadığın şeylere karışma ve bunlara uyma! Kur'an-ı kerimden ve hadis-i şeriflerden anladığına güvenip de, o büyüklere karşı gelmekten de kendini koru! Onlar, Kur'an-ı kerimi ve hadis-i şerifleri senden daha iyi anlamışlardı. Resûlullahın zamanına, senden daha yakın oldukları için ve marifetullah ile akılları aydınlanmış olduğu için ve sünnete çok sarılmış oldukları için ve ihlâsları, yakinleri, tevhidleri ve zühdleri çok olduğu için senden ve senin gibilerden daha iyi biliyorlardı...
Ey zavallı adam! Gece gündüz, midenin ve nefsinin isteklerini düşünüyor, onların arkasında koşuyorsun. Bunlara kavuşabilmek için, biraz din bilgisi edinmişsin. Küçücük sermâyen ile kendini din adamı sanıyorsun. Selef-i sâlihin ile boy ölçüşmeye kalkışıyorsun. Ömürlerini ilim öğrenmekle ve öğretmekle geçiren, sâlih amellerle kalplerini temizleyen, helâl lokma yemek ve haramlardan kurtulmak için, şüphelilerden titizlikle sakınan, o din büyüklerine dil uzatma! Onlar senden çok yüksek idi. Senin bu hâlin, serçenin, yemekte, içmekte, doğan kuşu ile yarış etmesine benzemektedir. O büyüklerin riyâzetleri, ibâdetleri, bütün sözleri ve ictihâdları, Kur'an-ı kerime ve hadis-i şeriflere uygun idi. Selef-i sâlihin azimet ile amel ederler. Müslümanlara da, ruhsat ile hareket etmeleri için fetvâ verirlerdi.
Mukallidin imanı sahihtir. Fakat, istidlâli terk ettiği için, âsi, fâsıktır. Ehl-i sünnet âlimlerinin çoğu böyle söyledi. Yâni, düşünmeden, anlamadan, yalnız başkasından işiterek, öğrenerek iman eden kimse, mümindir ve Müslümandır. Evliyânın kerâmeti haktır. Diri iken de, ölü iken de, kerâmetleri olabilir. Hazret-i Meryem'in ve Eshâb-ı Kehf'in ve Süleymân aleyhimüsselâmın veziri olan Âsaf bin Berhiyâ'nın kerâmetleri Kur'an-ı kerimde bildirilmiştir.

İnsanlardan Bir Sıkıntı Gelirse, Affedin!

Vehbi Tülek

İlimleriyle Dalâlete Düşen Kimseler!

Vehbi Tülek

Yaşayan Maşuktur, âşık Bir Ölüdür

Vehbi Tülek

Kalan Günlerinin Kıymetini Bil

Vehbi Tülek

Tamah Eden, Dâimâ Sıkıntı Içinde Yaşar!

Vehbi Tülek