Kıldan Ince Kılıçtan Keskin!

Kıldan Ince Kılıçtan Keskin!
Abdullah bin Mes'ûd (radıyallahü anh) Resulullah "sallallahü teâlâ aleyhi ve sellem" efendimizden şöyle naklediyor: "Resulullah efendimiz doğru bir çizgi çizdi ve (Bu, Allahü teâlânın yoludur) buyurdu. Sonra bu çizginin sağından ve solundan çıkan çizgiler çizip; (Bu yolların her birinde şeytan vardır ve kendine çağırır) buyurdu ve; (Doğru yol budur. Bu yolda olunuz. Fırkalara bölünmeyiniz) meâlindeki [En'âm-53] âyet-i kerimeyi okudular."
Resulullah efendimizin yolu tevhid (birlik) ve muhabbet yoludur. Onun için birçok âlim ve evliyâ; "İnsanı doğru yoldan ayıran, sapıklığa götüren yollardan, orta yol daha hayırlıdır" demişlerdir.
Mevlânâ Celâleddin-i Rûmi de bu konuda; "Herkes gücü, yettiği kadar, hak yoldan ayrılmadan çok sakınıp, sırât-ı müstekim üzere olmalıdır" buyurmuştur.
Fahreddin-i Râzi de sırât-ı müstekimi tefsir ederken buyuruyor ki: "Allahü teâlâ niçin sırât-ı müstekim buyurdu da sebil-i müstekim buyurmadı. Çünkü sırat lafzı, Cehennemdeki sıratla ilgilidir. Öyle ki, insan bu dünyâda olan sıratta, korku ve ümit üzere bulunmalıdır."
Bir kısım müfessirler de "Sırat ikidir; biri dünyevi (dünyâ ile ilgili) biri uhrevi (âhiretle ilgili)'dir. Dünyâda olan sırat; Allahü teâlânın Kur'ân-ı keriminden ve Peygamber efendimizin hadis-i şeriflerinden tefsir ederek, Ehl-i sünnet âlimlerinin bildirdiği doğru yoldur. Uhrevi (âhiretle ilgili) sırat ise, hadis-i şeriflerde bildirildiği gibi Cehennem üzerine kurulan kıldan ince, kılıçtan keskin olan, bütün insanların üzerine sevk edildiği, köprüdür.
Abdullah bin Mes'ûd'dan rivâyet edilen hadis-i şerifte Resulullah efendimiz buyurdular ki: "Cehennem üzerine kıldan ince kılıçtan keskin olan sırat köprüsü kurulur. Bu köprüden, bir kısım insanlar şimşek gibi, bazısı fırtına gibi geçer. Bir grup insan da kuş uçar gibi, bir fırka atlı gibi, bir zümre piyade gibi geçer. Bir cemaat de ateş onların yüzlerini yalar.

İnsanlara Allah Için Nasîhatte Bulun

Vehbi Tülek

Şükür, Nimeti Değil, Onu Vereni Görmektir

Vehbi Tülek

Dünyâ Için, Dünyâda Kalacağın Kadar Çalış!

Vehbi Tülek

Resûlullah Efendimiz Eshâbı Ile Şakalaşırdı

Vehbi Tülek

Nil'in Suları Azalmış Ve Kıtlık Başlamıştı

Vehbi Tülek