Konevî Hazretlerinin Kabir Komşusu

Konevî Hazretlerinin Kabir Komşusu
KONYA'DA VEFAT ETTİ...
Hac dönüşünde, Şam'da Muhyiddin-i Arabi hazretlerinin türbesi yanında inzivâya çekilen Abdullah Efendi, daha sonra Konya'ya geldi. 1644 (H.1054) senesinde Konya'da vefât edip, çok sevdiği Sadreddin-i Konevi hazretlerinin türbesi civârında defnedildi.
Abdullah Efendi, bir sohbeti esnâsında, Peygamber efendimizin peygamberliği bildirilmeden önce İbrâhim aleyhisselâmın dininde olduğunu şöyle anlattı:
Sevgili Peygamberimiz, peygamberliği bildirilmeden önce, İbrâhim aleyhisselâmın dininde idi. Nitekim Kur'ân-ı kerimde İbrâhim sûresi 40. âyetinde meâlen; "Rabbim! Beni gereği üzere namâza devâmlı kıl. Zürriyetimden de böyle kimseler yarat. Ey Rabbimiz duâmı kabûl et" buyuruldu." İbn-i Münzir tefsirinde, bu âyet-i kerime hakkında, İbn-i Cerir'den sahih bir senedle, "İbrâhim aleyhisselâmın zürriyetinden İslâma uygun olarak, Allahü teâlâya ibâdet eden kimselerin elbette bulunacağını" bildiriyor. Kelime-i tevhidin ve tevhid itikâdının, İbrâhim aleyhisselâmın zürriyeti arasında devâm etmesi, Allahü teâlânın onlara lütuf ve ihsânıdır. İslâm dininin Resûlullah efendimize bildirilinceye kadar devâm edip gelmesi, Resûlullah efendimizin Hazret-i İbrâhim'e kadar olan Müslüman baba ve dedeleri vâsıtasıyla olmuştur. Çünkü onlar da, İbrâhim aleyhisselâmın Müslüman olan zürriyetindendirler.

TEVHÎD İNANCI ÜZERE İDİLER
İslâmdan ibâret olan Hanif dini, Muhammed aleyhisselâmın peygamberliğinin bildirilmesine kadar devâm etmiştir. Hak dinin, İbrâhim aleyhisselâm zamânından, Resûlullah efendimiz zamânına kadar devâm etmesi, bu iki zaman arasında, bir Allah'a inanan müminlerin bulunmasıyla olmuştur. Bu sebeple Resûlullah efendimizin ana ve babalarının da Müslüman oldukları sâbit olmaktadır. Resûl-i ekremin babası Abdullah ve annesi Âmine Hâtunun tevhid inancı üzere bulundukları ve Müslüman oldukları ortaya çıkmaktadır...
***
Bosnalı Abdullah Efendi, vefat ederken, kabir taşına; "Hâzâ kabrû garibillahi fi ardıhi ve semâihi Abdullah el-Bosnâvi er-Rûmi el-Bayrâmi" ibâresi yazılmasını istedi. Sonradan kabir taşına bunlar yazıldı.

Tamah Eden, Dâimâ Sıkıntı Içinde Yaşar!

Vehbi Tülek

İmândan Güzel Bir Nîmet Yoktur

Vehbi Tülek

Günah Işlemek, Ölümü Unutmanın Alâmetidir

Vehbi Tülek

Ahiret Yolculuğundan Gâfil Olan Zavallıdır!

Vehbi Tülek

İnsanla Hayvan Arasını Ayıran Fark Edeptir!

Vehbi Tülek