Korkunun Ve Ümidin En Faydalısı

Korkunun Ve Ümidin En Faydalısı
"Korkunun en faydalısı günah işlemene engel olan, elden kaçırdığın fırsatlar için uzun uzun üzülmene sebep olan ve geriye kalan ömür içinde seni devamlı olarak düşündüren korkudur. Ümidin en faydalısı ise amel etmeni kolaylaştırandır. Ümit üçe ayrılır: İyi amel yapıp kabul edilmesini umanın ümidi. Kötü iş yapıp ve tövbe ederek affedilmesini umanın ümidi. Devamlı günah işleyip de kendisini Allahü teâlânın affedeceğini umanın ümidi. Bu ümid makbul değildir."

"Tamahkâr, aç gözlü insan tamah zincirine bağlanmış ölüye benzer. Kalpteki tamah kalbi mühürler, mühürlü kalp ise ölüdür. Mümin tamahkâr olmaz. Nefsin şehvet ve arzularına uymaz."

"İnsanlardan uzak ve yalnız olduğunda kısaca her zaman Allah'tan kork. Beş vakit namazını cemâatle kıl. Yönünü harama çevirme, böylece, Allahü teâlâya yaklaşanlardan ol."

"Dilinle yalan söyleme, gözünle harama bakma. Kalbinle Müslüman kardeşine hased etme. Kin tutma ve iyi şeyler arzu et. Eğer böyle yapmazsan, sonunda bedbaht olursun."

"Amelde ihlâs amelden daha zordur. Kul kendisiyle Allahü teâlâ arasındaki hususlarda tam olarak sıdk, doğruluk üzere bulununca Allahü teâlâ onu gayb hazinelerine vâkıf kılar."

"Allahü teâlâ kalpleri kendini anmak için yarattığı hâlde, insanlar onları şehvet, istek ve arzû ile doldurmuştur. Kalplerden şehvetin izini silecek şey yalnız Allahü teâlânın korku ve sevgisidir."

"İşlediğin faziletli amele güvenerek azap olunmaktan korkmazsan helâk olursun."

"Ehl-i Kur'ân bir günâh işleyeceği zaman göğsündeki Kur'ân-ı kerim lisân-ı hâl ile ona şöyle seslenir: 'Allahü teâlâya yemin olsun ki sen beni bu iş için ezberlemedin!' O günahkâr kişi eğer bu sesi duyabilecek olsa Allahü teâlâdan hayâ ederek düşer can verirdi."

"Kim, Allahü teâlânın rızâsı için nefsini ayıplarsa, Allahü teâlâ onu gazâbından korur."

"Kötü ve yanlış sözleri çok dinlemek, tâatın, ibâdetin tadını kalpden siler."

"Enfâl sûresi 23. âyet-i kerimesinde meâlen buyuruldu ki: Eğer Allahü teâlâ, ezeli ilminde onlarda hayır ve saadet takdir etmiş olsaydı, onlara hakkı işittirirdi." (Yani Allahü teâlâ onları hayırlı eyleseydi, onlara hayrı işittirirdi.)

Merkebin Yükü Nedir Bir Sor Bakalım

Vehbi Tülek

İnsanlardan Bir Sıkıntı Gelirse, Affedin!

Vehbi Tülek

İlimleriyle Dalâlete Düşen Kimseler!

Vehbi Tülek

Yaşayan Maşuktur, âşık Bir Ölüdür

Vehbi Tülek

Kalan Günlerinin Kıymetini Bil

Vehbi Tülek