Kur’ân-ı Kerîme Hürmetin Önemi

Kur’ân-ı Kerîme Hürmetin Önemi
Kur'ân-ı kerime çok hürmet etmelidir. Onu yazarken, en güzel şekilde yazmalıdır. Okunacak şekilde, aralıklı, büyük ve geniş parçalara yazmalıdır. Böyle yapmak, Kur'ân-ı kerime hürmetin ifadesidir. Sultânın mektubu en büyük ve temiz kâğıtlara, en güzel bir şekilde, en kaliteli kalem ve mürekkeple yazılmaktadır. Kaldı ki, Allahü teâlânın kelâmı, bunlara, sultanın mektubundan çok daha fazla lâyıktır.
Kur'ân-ı kerim okurken, bir sûreyi bitirmeden diğer sûreye geçmemeli ve her harfin hakkını vererek okumalıdır. Kur'ân-ı kerimi, âyet âyet okumak evlâdır. Âyet-i kerimeler bitince durmalıdır. Resûlullah efendimiz (sallallahü aleyhi ve sellem) , Kur'ân-ı kerimi âyet âyet okurdu. Kur'ân-ı kerimi çarşı ve pazarlarda okuyarak geçim vâsıtası yapmayınız. Resûlullah efendimiz bir hadis-i şerifte; "Kur'ân-ı kerim okuyunuz, fakat bunu geçim vâsıtası yapmayınız" buyurdu...
Uykudan uyanan kimse, Kur'ân-ı kerim okumadan önce dişlerini misvaklamalı ve ağzını temizlemelidir. Böylece, Kur'ân-ı kerim kırâatına pis koku karışmamış olur.
Kur'ân-ı kerimin üzerine ondan başka hiçbir şey koymamalıdır. Ancak başka Kur'ân-ı kerim, Kur'ân-ı kerimin üzerine konabilir. Kur'ân-ı kerim okunurken dinlemelidir. Makam ve mevki sahibi bir kimse, emri altında olanlara bir yazısı okunurken, onlar dinlemedikleri zaman nasıl râzı olmazsa, Allahü teâlâ da, kelâmı olan Kur'ân-ı kerim okunurken kulları dinlemezlerse, onlardan nasıl râzı olur?
Kur'ân-ı kerim okuyanlara da hürmet etmek, Kur'ân-ı kerime olan tazimdendir.
Radıyyüddin Kazvini vefatından bir hafta evvel cuma hutbesinde "Öyle bir günden (kıyâmet gününden) korkun ve sakının ki, o gün hepiniz Allahü teâlâya döndürülüp götürüleceksiniz" (Bekâra-281) meâlindeki âyet-i kerimeyi okuyup tefsir etti ve "Bu âyet-i kerime nâzil olduktan sonra, Resûlullah (sallallahü aleyhi ve sellem) efendimiz yedi günden fazla yaşamadı. Biz de böyle oluruz" buyurdu ve minberden aşağıya indi ve hastalandı. Ertesi cuma günü vefât etti.

Kalan Günlerinin Kıymetini Bil

Vehbi Tülek

Tamah Eden, Dâimâ Sıkıntı Içinde Yaşar!

Vehbi Tülek

İmândan Güzel Bir Nîmet Yoktur

Vehbi Tülek

Günah Işlemek, Ölümü Unutmanın Alâmetidir

Vehbi Tülek

Ahiret Yolculuğundan Gâfil Olan Zavallıdır!

Vehbi Tülek