Kusurları Düşünerek Istemelidir!

Kusurları Düşünerek Istemelidir!

HOCA VE TALEBE...
Ebû Bekr el-Ensâri'nin rivâyet ettiği bir hadis-i şerifte, Resûlullah efendimiz buyurdu ki: "Bir kimse kasdi olarak bana izâfeten yalan söylerse, Cehennem'deki yerine hazırlansın."
Ebû Bekr el-Ensâri buyurdu ki:
"Hocanın talebeyi azarlamaması, talebenin de, hocasına çekinmeden sorması lâzımdır."
"Şunu iyi bilmelidir ki, kul, Allahü teâlâdan bir şey isteyeceği zaman; O'nun kendisine ihsân ettiği nimetlerini, emir ve nehiyleri (yasakları) husûsundaki kusurlarını düşünerek bir şey istemelidir."
"Allahü teâlânın öyle kulları vardır ki, Allahü teâlâyı doğru olarak tanıyıp her şeyi Allah rızâsı için yaparlar. Bu tanımaları sebebiyle, O'nun (Allahü teâlânın) hizmetinde bulundurulurlar. Yine öyle kullar vardır ki, Allahü teâlâyı doğru olarak bilemez ve her şeyde Allahü teâlânın rızâsını gözetmezler. Bu sebeple, onlar da bu hâlleri sebebiyle pekçok nimetlerden mahrûm kalırlar."
"Kim yaptığı işlerde Allahü teâlânın rızâsını gözetmezse, hallerinde Allahü teâlâyı göremez. Kim Allahü teâlânın kendisini dâimâ bildiğini ve gördüğünü düşünmezse, Allahü teâlâ da ona rahmet nazarıyla bakmaz."
"Mârifet iki türlüdür. Hakkı bilmek, hakikati bilmek. Hakk'ı bilmek en bâriz sıfatlarla vahdâniyeti yâni Allahü teâlânın tek olduğunu isbattır. Hakikati bilmenin yolu yoktur. Çünkü semedâniyyete ermek, Rablığın hakikatini anlamak mümkün değildir."
"Tasavvuf, insanı Allahü teâlâdan uzaklaştıran şeylerin hepsinden uzaklaşıp, Allahü teâlâya yaklaşmaktır."
"Zamânımızda yok denecek kadar az, fakat değeri fazla olan iki zümre vardır. Birincisi ilmiyle amel eden âlimler ve ikincisi hakikati söyleyen âriflerdir."

ECELİN KESKİN KILICI!..
Ebû Bekr Ensâri doksan üç yaşında iken sıhhati yerinde vücûdu sapasağlam ve zinde idi. Uzaktan, çok küçük yazıları okurdu. 1141 (H.535) senesinde Kur'ân-ı kerim okurken Bağdât'ta vefât etti. Vefatından kısa bir zaman önce söylediği bir şiirin tercümesi şöyledir:
"Benim için bir ecel zamânı vardır./O zamâna muhakkak ulaşacağım./Ecel geldiğinde, onun keskin kılıcı ile/Ömrüm biter, dünyâ hayâtım sona erer."

Tamah Eden, Dâimâ Sıkıntı Içinde Yaşar!

Vehbi Tülek

İmândan Güzel Bir Nîmet Yoktur

Vehbi Tülek

Günah Işlemek, Ölümü Unutmanın Alâmetidir

Vehbi Tülek

Ahiret Yolculuğundan Gâfil Olan Zavallıdır!

Vehbi Tülek

İnsanla Hayvan Arasını Ayıran Fark Edeptir!

Vehbi Tülek