Mahdûm Şeyh Abdülkâdir

Mahdûm Şeyh Abdülkâdir

Mü'minin bu dünyâda malı ve nefsi yoktur. Allahü teâlâ meâlen buyurdu ki: (Şüphesiz ki Allahü teâlâ, hak yolunda muharebe ederek düşmanları öldürmekte, kendileri de öldürülmekte olan mü'minlerin canlarını ve mallarını, kendilerine Cenneti vermek mukabilinde satın almıştır.) [Tevbe-11] Mü'min, malını Allahü teâlânın beğendiği şeylere harcar. Canını da, Allahü teâlânın sevgisi uğrunda feda eder. Gerçek manada Allahü teâlâyı seven, dünyâya kıymet vermez. Dünyânın süsüne, parlaklığına itibâr etmez.

Rivâyet edilir ki; Allahü teâlâ, İbrâhim aleyhisselâma, "Seni niçin Halil edindiğimi biliyor musun?" diye vahyetti. O da, "Hayır bilmiyorum yâ Rabbi!" dedi. Allahü teâlâ, "Çünkü sen vermeyi seviyorsun, fakat almıyorsun" buyurdu. Onun için cömert kimseye ziyâretler yapılır, herkes ona gelir. Cömert kimse, çok iyilik yapar, muhtaçlara yardım kanadını gerer.

Allahü teâlâya kavuşmayı istemek, O'nun veli kullarına hastır. Allahü teâlâ meâlen: "Ey Resûlüm de ki: Ey Yahudiler! Eğer siz, diğer insanlardan başka olarak Allahü teâlânın dostları bulunduğunuzu zannediyorsanız, haydin ölmeyi isteyin, şayet davanızda sâdık kimselerseniz." (Cum'a-6) buyurmaktadır. Âlimler, bu âyet-i kerimeyi; niçin Allahü teâlâya kavuşmayı istemiyorsunuz? Halbuki siz Allahü teâlânın evliyâsı ve sevdikleri olduğunuzu iddia ediyorsunuz. "Hiç, dost dosta kavuşmayı istemez mi?" diye tefsir ettiler.

Resûlullah (sallallahü aleyhi ve sellem) buyurdu ki: "Kim Allahü teâlâya kavuşmayı isterse, Allahü teâlâ da ona kavuşmayı ister. Kim Allahü teâlâya kavuşmayı istemezse, Allahü teâlâ da ona kavuşmayı istemez." Âlimler, bu hadis-i şerifte; ölüm zamanı kastedilmektedir, dediler. Bu sırada mü'mine, Rabbi yanındaki durumu, Allahü teâlânın kendisinden râzı olduğu, kendisini sevdiği bildirilir. O zaman mü'min, Rabbine kavuşmak ister. Bu durumlardan dolayı kalbinden endişe gider, rahatlar ve kalbi düzelir. Kâfire gelince, ölüm ânında ona, Allahü teâlânın kendisine gazâbı, kendisinden hoşnut olmadığı malûm edilir. Bu yüzden, düşeceği azâbların korkusundan dolayı, Allahü teâlâya kavuşmak istemez...

İnsanlardan Bir Sıkıntı Gelirse, Affedin!

Vehbi Tülek

İlimleriyle Dalâlete Düşen Kimseler!

Vehbi Tülek

Yaşayan Maşuktur, âşık Bir Ölüdür

Vehbi Tülek

Kalan Günlerinin Kıymetini Bil

Vehbi Tülek

Tamah Eden, Dâimâ Sıkıntı Içinde Yaşar!

Vehbi Tülek