Ma’tûk El-bâışkî

Ma’tûk El-bâışkî

"Moğol ordusu Bağdad'a girdiğinde, vezir, ordunun başındaki zâlim Hülâgu'ya haber gönderip, kardeşi Menkûd'un Moğol ordusunun başında Şam taraflarına gitmesinin iyi olacağı vadiyle bir hile yapıp, orduyu oraya doğru sevk etmesini istedi. Hülâgu buna kanıp, kardeşi Menkûd'u ordusuyla Şam taraflarına gönderdi. Kardeşi, Humus topraklarında mağlup olup dağılınca, Hülâgu, kendisine yapılan bu hileden dolayı, Bağdad'daki halkın büyük bir kısmını katletti. Zulmün en büyüğünü işledi. Vezir, bu durum karşısında Ma'tûk el-Bâışki'den yardım istedi. Ma'tûk el-Bâışki; 'Allahü teâlânın hakkı için, onlardan her biri cezasını bulacak' buyurdu. Bir süre sonra, Moğol ordusu Filistin'de Memlûklular tarafından bozguna uğratıldı."

Şemsüddin Muhammed bin Ahmed el-Mâliki şöyle anlatır: "Bir gün iki arkadaşım ile Ma'tûk el-Bâışki'yi ziyâret etmek için yola çıktık. Yolda; 'Bu zât nasıl olur da vezirle çok samimi olur. Onun yemeğini yer. Hâlbuki öyle bir kimsenin yiyeceği ve içeceği şüpheden uzak olmalıdır. Vezirin çok şeyleri de haramdır. Nasıl olur da bu zât haram yer' diye konuştuk. Bir süre sonra Ma'tûk el-Bâışki'nin huzûruna vardık. O zât bize heybetle bakıp; 'Evlâtlarım, siz benim hakkımda şöyle şöyle düşünmektesiniz. Allahü teâlânın veli kulları hiçbir zaman haram yemez, iyice bilmediğiniz kişi hakkında arkasından konuşmayınız. Gıybet haramdır. Kul hakkı, helâlleşilmeden ödenmez' buyurdu. Bunun üzerine biz, yaptığımızdan tövbe ettik ve ondan af ve helâllik diledik."

Yine şöyle anlatılır: "Bir gün şöhreti her yere yayılmış olan bir vâiz, Ma'tûk el-Bâışki'yi ziyâret için yola çıktı. Bulunduğu yere gelince, Ma'tûk el-Bâışki'ye haber verdiler. Fakat o buna hiç önem vermedi, vâizi kalkıp karşılamadı. Bu hareket, orada bulunanlarca pek iyi görülmedi. Vâiz de bu duruma şaştı ve üzüldü. Daha sonra onu karşılamamasının sebebi sorulunca, Ma'tûk hazretleri: 'Şeytanı, onu küfre sokup imânını çalmak isterken gördüm. Az kaldı helake düşüp imânı gidecekti. Zirâ o, kibirlenip gurûrlanmak üzereydi. Ben onu bu hareketimle tedâvi etmek istedim. Neticede bu kibri kırılıp yok oldu. İmânı da kurtuldu' buyurdu. Bu durumu bazı kimseler vâize anlattılar. O da; 'Vallahi doğru. O an kibirlenmek üzereydim. Sonra bu hâlden kurtulup ıslâh oldum' dedi ve Ma'tûk el-Bâışki'nin talebelerinden oldu."

İnsanlardan Bir Sıkıntı Gelirse, Affedin!

Vehbi Tülek

İlimleriyle Dalâlete Düşen Kimseler!

Vehbi Tülek

Yaşayan Maşuktur, âşık Bir Ölüdür

Vehbi Tülek

Kalan Günlerinin Kıymetini Bil

Vehbi Tülek

Tamah Eden, Dâimâ Sıkıntı Içinde Yaşar!

Vehbi Tülek