Mazlumun Duâsı Reddolunmaz

Mazlumun Duâsı Reddolunmaz
Duâ âdabından bir kısmı şunlardır: 1- Duâ ederken, günâhını itirâf etmek. 2- Duâ ederken Resûlullah efendimizden (sallallahü aleyhi ve sellem) bildirilen sahih duâları tercih etmek. Çünkü Peygamber efendimizden bildirilen duâlar, başka duâlara hacet bırakmamıştır. 3- Güzel mana ve maksatları veya Allahü teâlâya senayı ihtivâ eden duâlarla duâ etmektir. 4- Duâ eden, önce kendisine, sonra ana-babaya ve diğer müminlere duâ etmelidir. Allahü teâlâ, İbrâhim aleyhisselâmın meâlen şöyle duâ ettiğini bildirdi: "Ey Rabbimiz! Hesap kurulacağı kıyâmet günü, beni, ebeveynimi ve bütün müminleri bağışla." (İbrâhim-41). Nûh aleyhisselâmın duâsı, Kur'ân-ı kerimde meâlen şöyle bildirildi: "Ey Rabbim! Kâfirlerden hiç kimseyi yeryüzünde bırakma." (Nûh-28)
5- Eğer duâ eden imâm ise, yalnız kendisine duâ etmemelidir. 6- Allahü teâlâdan azimle istemektir. 7- İstekle duâ etmelidir. 8- Duâyı kalbden yapmalıdır. Duâ yaparken kalbi hazır bulundurmalıdır. (Yani kalbi başka düşüncelerden temizlemelidir.) 9- Allahü teâlânın, duâsını kabul edeceğini ümid ederek duâ etmelidir. 10- Duâyı birkaç kere tekrar etmelidir. Duâyı en az üç kere tekrar etmelidir.
Duâları kabul olanlar: 1- Çaresiz ve muhtaç olan. 2- Mazlumun duâsı. 3- Babanın duâsı... Ebû Hüreyre'nin (radıyallahü anh) rivâyet ettiği hadis-i şerifte; "Üç duâ kabul olur. Bunların kabul olmasında şüphe yoktur. Bunlar; babanın duâsı, yolcunun duâsı ve mazlûmun duâsıdır" buyuruldu. 4- Âdâletli devlet reisinin duâsı. (Ebû Hüreyre'nin (radıyallahü anh) rivâyet ettiği hadis-i şerifte; "Üç kimsenin duâsı reddolunmaz: 1- Adâletli devlet reisinin duâsı. 2- İftar vakti oruçlunun duâsı. 3- Mazlumun duâsı" buyuruldu.
5- Sâlih kimsenin duâsı. 6- İtaatkâr evlâdın ana-babasına duâsı. 7- Yolcunun duâsı. 8- İftar vakti oruçlunun duâsı. 9- Müslümanın mümin kardeşine gıyabında yaptığı duâ, (Böyle bir duâ, riyadan uzak ve ihlâsa daha yakındır.) 10- Başkasına zulmü kastederek veya akrabası ile alâkayı kesmeye götüren bir şey ile duâ edilmediği veya "Duâ ettim de kabul olmadı" demediği müddetçe, bir kimsenin yaptığı duâ kabul olur.

İlimleriyle Dalâlete Düşen Kimseler!

Vehbi Tülek

Yaşayan Maşuktur, âşık Bir Ölüdür

Vehbi Tülek

Kalan Günlerinin Kıymetini Bil

Vehbi Tülek

Tamah Eden, Dâimâ Sıkıntı Içinde Yaşar!

Vehbi Tülek

İmândan Güzel Bir Nîmet Yoktur

Vehbi Tülek