Mudurnulu Osman Efendi

Mudurnulu Osman Efendi

Ebü'l-Kâsım Nasrabâdi; "Tasavvufun aslı, Kitâb ve Sünnete uymak, bid'at ve nefsin arzularını terk etmek, Allah adamlarına hürmet ve sevgi göstermek, insanların hatâlarını hoş görmek, ibâdetlere de devam etmek ve ruhsat ve tevilleri terk etmektir" buyurdu. Hasen-i Basri şöyle buyurdu: "Bid'at sahibi ile oturup kalkmayınız. Çünkü o, kalbi hasta yapar."

Hişâm bin Hasen buyurdu ki:

"Allahü teâlâ, bid'at sahiplerinin ne orucunu, ne namazını, ne haccını, ne cihâdını, ne sadakasını, ne de adâletini asla kabûl etmez."

Yahyâ bin Ebû Kesir şöyle buyurdu: "Yolda bid'at sahibi ile karşılaştığın zaman, başka bir yolu tut."

İbrâhim Teymi buyurdu ki:

"Allahım! Beni dininle, Habibinin sünneti ile, hak husûsunda ihtilâftan, nefsimin arzu ve isteklerine uymaktan, dalâlete düşmekten, ameller hakkındaki şüphelerden ve husûmetten muhafaza eyle."

Huzeyfe (radıyallahü anh) buyurdu ki:

"İnsanlar için en çok korktuğum şey ikidir. Biri, bildikleri şeyi gördüklerine tercih eden, diğeri de, sapıttığı hâlde sapıttığını hissetmeyendir."

Bir gün hazreti Huzeyfe yerden iki taş aldı ve birini diğerinin üzerine koydu. Sonra talebelerine; "Bu iki taş arasında bir ışık görüyor musunuz?" diye sordu. Talebeleri; "Aralarında çok az bir ışık görüyoruz" dediler. Bunun üzerine Huzeyfe; "Nefsim yed-i kudretinde olan Allahü teâlâya yemin ederim ki, bid'atler mutlaka ortaya çıkacak ve hak (doğru) ancak şu iki taş arasındaki ışık kadar görünecek. Vallahi, İslâmiyetten bir şey terk edildiği zaman, bid'at ortaya çıkar."

İbn-i Mes'ûd buyurdu ki:

"Elinizden alınmadan önce ilme sarılınız, ilmin alınması, ehlinin yok olması iledir, ilme sarılınız, öye kimseler göreceksiniz ki, onlar, Allahü teâlânın kitabına davet ettiklerini zannederler. Hâlbuki onlar, Kur'ân'a sırt çevirmişlerdir, ilme sarılınız, bid'at işlemekten sakınınız."

Tevekkül Eden Kimse Cömert Olur

Vehbi Tülek

Felsefecileri Kerpiçle Susturan Zat!

Vehbi Tülek

Ağlayıp Sızlamak, Derdi Belâyı Geri Çevirmez

Vehbi Tülek

Hanefî Mezhebinde Namazın Sünnetleri

Vehbi Tülek

Fakirlik Korkusu Olan Şeytana Itâat Eder

Vehbi Tülek