Muhammed Acluni

Muhammed Acluni
Farz olan zekâtı açıkça vermek riya olmaz, daha sevap olur. Nafile olan sadakayı ise gizlice vermek efdaldir. Allahü teâlânın razı olduğu yolda verilen maldan hasıl olacak ecir ve mükafat hakkında, Bekara suresinin iki yüz altmış birinci âyetinde meâlen: (Mallarını Allah yolunda harcayanların hâli, bir tohum tanesine benzer ki, ekildiğinde yedi başak bitirip, her bir başakta da yüz tane tohum bulunur) buyurulmuştur.
Sadakanın, kişinin en sevdiği maldan olması lazımdır. Bu hususta, Âl-i İmrân suresinin doksanikinci âyetinde mealen, (Sevdiğiniz şeylerden infâk etmedikçe hayra, iyiliğe [Cennete] nail olamazsınız, kavuşamazsınız) buyurulmuştur. Bekara sûresinin iki yüz yetmiş üç ve iki yüz yetmiş dördüncü ayetlerinde mealen: (Sizin sadakalarınız, fi-sebilillah cihâd eden, ilim tahsil eden ve ibadet gibi hayırlı bir işle meşgul olan ve yeryüzünde ticaret ve sanat gibi bir işle meşgul olmaya müsait vakitleri olmayan fakirler içindir. Onlar, dilenmekten çekindikleri için, cahiller onları zengin zannederler. Ey Resûlüm, sen onları simalarından tanırsın. Onlar iffetlerinden dolayı insanları rahatsız edip sadaka istemezler. Malınızdan, bunlara infâk ederseniz, muhakkak Allahü teâlâ verdiğinizi ve niçin verdiğinizi bilir. Şu kimseler ki, gece ve gündüz gizli ve aşikar mallarını infak ederler. Onların ecirleri, Rablerinin indinde [Na'im Cennetleri]dir. Onlara korku ve hüzün yoktur) buyurulmuştur. [Ebû Bekr-i Sıddik bin altın aşikâre, bin altın gizli, bin altın gece, bin altın gündüz sadaka verdi. Bunun üzerine bu ayet-i kerimenin nazil olduğu bildirilmiştir.]
Resûlullah efendimiz (sallallahü aleyhi ve sellem) buyurdu ki: (Yedi kısım kimse vardır ki, Allahü teâlânın ihsan ettiği gölgeden başka gölge bulunmadığı kıyamet gününde, Allahü teâlâ onları Arş'ın gölgesinde gölgelendirir. Onlardan birisi, sadaka verdiği zaman sağ elinin verdiğini, sol eli dahi bilmeyen kimsedir.)

İnsanlardan Bir Sıkıntı Gelirse, Affedin!

Vehbi Tülek

İlimleriyle Dalâlete Düşen Kimseler!

Vehbi Tülek

Yaşayan Maşuktur, âşık Bir Ölüdür

Vehbi Tülek

Kalan Günlerinin Kıymetini Bil

Vehbi Tülek

Tamah Eden, Dâimâ Sıkıntı Içinde Yaşar!

Vehbi Tülek