Muhammed Bin İshak

Muhammed Bin İshak

"Evinden çıkan bir kimse 'Bismillah' dediği zaman bir melek 'hidâyete ulaştın' der. 'Tevekkeltü alallah' dediği zaman, Allahü teâlâ 'Ben sana yeterim' buyurur. 'Lâ havle velâ kuvvete illâ billah' dediği zaman bir melek 'her tehlikeden kurtulmuş oldun' der. Bunun üzerine şeytanlar; 'hidâyete ulaşan, Allah'ın yardımına kavuşan ve himâyesine giren kimseye daha ne zarar yapılabilir' diyerek yanından uzaklaşırlar."
"İnsana vesvese veren şeytan, insan Rabbini zikredince kaçar gider. Kalp gaflete dalınca yine vesvese vermeye başlar, insan Rabbini zikredince kaçar, gaflete dalınca musallat olur. Karanlıkla aydınlığın çarpışması gibi çarpışır durur."
"Kişi evlâdının iyiliği ile mezarında müjdelenir."
"Bir kimse, ayakta iken, yatarken, yerine göre kalbinde veya dilinde Allah zikri olmazsa, Allahı çok anan zümreden sayılmaz."
"Resûl-i ekremden başka herkes, bu âlemde söylediği bütün sözlerinden kıyâmet günü sigaya (hesaba) çekilecek."
"Kıyâmet günü, bir mü'min için Cehenneme atılmasına emir verilir. O mü'min kul, bu hâl içinde şöyle söylenir: 'Yâ Rabbi, sen daha iyi bilirsin. Ama ben senin hakkında böyle düşünmüyordum.' Bunun üzerine; 'Yolunu açın, doğruca Cennete girsin' emri gelir."
"Affedilmek istediğin husûslarda affedici ol. Nasıl muâmele görmek istersen, başkalarına öyle muâmele et. Suçlu olarak yakalanıp da affedilen kimsenin ameli gibi amel et."
"Ağzından çıkan her söz yazılır. Âhırette ona göre ceza veya mükâfat görür."
"Din kardeşinin gıybetini yapmanın keffâreti, onu övmek ve ona hayır duâ etmektir."
"Kalp açık bir el gibidir. Kul her günah işledikçe bir parmak kapanır. Nihâyet elin bütün parmaklarının kapandığı gibi kalp üzerine perde çekilir. İşte kalbin kapanıp, mühürlenmesi böyledir."
"Hiçbir gün ve gece yoktur ki, insana şöyle demesin; bu güne ve bu geceye girdin, artık ne bu gün, ne gece geri gelmez. Ne yaptın bir bak!"
"Ölen insan kabre konunca kabir ona şöyle der: Ben böcek ve haşerat yeriyim. Ben yalnızlık yeriyim. Ben garip ve karanlık bir yerim. Bunlara karşı ne hazırladın, nasıl amel ettin?"
"Nefsini aziz eden, dinini yıkar. Nefsini zelil eden kimse, dinini aziz eder."

Tevekkül Eden Kimse Cömert Olur

Vehbi Tülek

Felsefecileri Kerpiçle Susturan Zat!

Vehbi Tülek

Ağlayıp Sızlamak, Derdi Belâyı Geri Çevirmez

Vehbi Tülek

Hanefî Mezhebinde Namazın Sünnetleri

Vehbi Tülek

Fakirlik Korkusu Olan Şeytana Itâat Eder

Vehbi Tülek