Muhammed Bin Sehnûn

Muhammed Bin Sehnûn

Ebû Hüreyre'nin (radıyallahü anh) rivâyet ettiği hadis-i şerifte, Resûl-i ekrem (sallallahü aleyhi ve sellem); "Bir kimse ramazan ayında oruç tutmayı farz bilir, vazife bilir ve orucun sevâbını Allahü teâlâdan beklerse, geçmiş günahları affolur" buyuruyor. Ahmed bin Hanbel, bir gece Resûlullah efendimizi (sallallahü aleyhi ve sellem) rüyâsında gördü. "Yâ Resûlallah! Ebû Hüreyre'nin sizden rivâyet ettikleri doğru mudur?" diye sordu. Resûlullah da "Evet doğrudur" buyurdu.

Bu hadis-i şerifi, Resûlullah efendimizden, Eshâbın en çok hadis-i şerif rivâyet edeni ve bu husûsta en çok gayret göstereni olan Ebû Hüreyre Abdurrahmân bin Sahr ed-Devsi rivâyet etti. Eshâb-ı Sûffa'dan olup gece ve gündüz devamlı Peygamber efendimizle beraber bulunurdu. Onu bu işten, ne mal, ne de şiddetli fakirlik alıkoyuyordu... Bir gün Ebû Hüreyre (radıyallahü anh), Peygamber efendimize şöyle demiştir: "Yâ Resûlallah! Senden işittiklerimi hafızamda fazla tutamıyorum." Bunun üzerine Peygamber efendimiz; "Örtünü uzat" buyurdu. O da ridâsını uzattı. Resûlullah ona duâ etti. İki mübârek eliyle üç defa ona doğru nûr saçtı ve "Örtünü göğsüne sür" buyurdu. O da sürdü. Böylece, Allahü teâlâ ona öyle bir hafıza ihsân etti ki, işittiği hiçbir şeyi unutmadı. Ömrü de uzun oldu. Böylece çok hadis-i şerif rivâyet etti...

Ebû Büreyde el-Medini şöyle anlatıyor: "Bir gün Ebû Hüreyre, Mescid-i Nebevi'de minbere çıktı ve "Ebû Hüreyre'ye doğru yolu gösteren, ona Kur'ân-ı kerimi öğreten ve ona Muhammed aleyhisselâmın yanında bulunma ni'metini ihsân eden Allahü teâlâya hamd olsun..." dedi.

Bu hadis-i şerif de, ramazan ayının faziletine ve bu ayda oruç tutanların geçmiş günahlarının bağışlandığına delil olmaktadır. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

"Allahü teâlâ, ramazanın son gecesinde kullarını bağışlar."

"Allahü teâlâ, bu ayda (Ramazân-ı şerifte) meleklere, ümmet-i Muhammed'e istiğfarda bulunmalarını emreder."

Hadis-i kudside de; "Allahü teâlâ buyurdu ki: Oruç benim içindir. Onun karşılığını ben veririm." Bu hadis-i kudsi de delildir ki, oruç sevâbı, Allahü teâlânın ilmine âittir. Bunun nasıl olduğu insan aklına sığmaz.

İnsanlara Allah Için Nasîhatte Bulun

Vehbi Tülek

Şükür, Nimeti Değil, Onu Vereni Görmektir

Vehbi Tülek

Dünyâ Için, Dünyâda Kalacağın Kadar Çalış!

Vehbi Tülek

Resûlullah Efendimiz Eshâbı Ile Şakalaşırdı

Vehbi Tülek

Nil'in Suları Azalmış Ve Kıtlık Başlamıştı

Vehbi Tülek