Muhammed İsmâil

Muhammed İsmâil
Dedem Muhammed Ma'sûm Fârûki hazretleri buyurdu ki: Peygambere "sallallahü aleyhi ve sellem" tâbi olan, insanları davet etmekte ve emr-i ma'rûf, nehy-i münker etmekte de tâbi olur. Bunları yapmayan, Ona tâbi olmuş değildir. Peygamber efendimiz (İbâdetlerin efdali, Müslümânları Müslümân oldukları için sevmek, kâfirleri, kâfir oldukları için, sevmemektir) buyurdu. Allahü teâlâ, Mûsâ aleyhisselâma, (Benim için ne işledin) diye sorduğunda, (Yâ Rabbi! Senin için namâz kıldım, oruç tuttum, zekât verdim, ismini çok zikrettim) deyince, (Yâ Mûsâ, namâzların sana burhândır. Oruçların Cehennemden siperdir. Zekât kıyâmet gününün sıcaklığından koruyan gölgedir. İsmimi söylemen de, kabir ve kıyâmet karanlığında seni aydınlatan nûrdur. Yani bunların fâideleri hep sanadır. Benim için ne yaptın?) buyurdu. Hazreti Mûsâ, (Yâ Rabbi! Senin için olan ameli bana bildir!) diye yalvardı. Cenâb-ı Hak: (Yâ Mûsâ! Dostlarımı benim için sevdin mi ve düşmanlarıma benim için düşmanlık etdin mi?) meâlindeki âyet-i kerime ile cevâb verdi. Mûsâ aleyhisselâm da, Allah için amelin, (Hubb-i fillâh) ve (Buğd-i fillâh) olduğunu anladı.
Muhabbet, sevgilinin dostlarını sevmeyi, düşmanlarına düşmanlık etmeyi icâb eder. Bu sevgi ve düşmanlık, sâdık olan âşıkların elinde ve irâdesinde değildir. Çalışmaksızın, zahmet çekmeksizin kendiliğinden hâsıl olur. Dostun dostları güzel görünür ve düşmanları çirkin ve fenâ görünür. Dünyânın güzel görünüşlerine kapılanlara hâsıl olan muhabbet de, bunu icâb ettiriyor. Seviyorum diyen bir kimse, sevgilisinin düşmanlarından kesilmedikçe sözünün eri sayılmaz. Buna münâfık, yani yalancı denir...

"KÖPEK SENDEN İYİDİR!"
Şeyh-ul-islâm Abdüllah-i Ensâri "kuddise sirruh" buyuruyor ki: (Ebül-Hüseyn bin Sem'ûn, bir gün hocam Husri'yi incitmişti. O ândan beri, kalbimde ona karşı soğukluk duyuyorum.)
Büyüklerin meşhûr olan, (Üstâdını incitene darılmaz, gücenmez isen, köpek senden dahâ iyidir) sözünü burada hâtırlatmak yerinde olur. Muhabbetin bu iki şartı, Kur'ân-ı kerimde ve hadis-i şerifte bildirilmektedir. Bu âyet-i kerimelerden anlaşıldığına göre, Allahü teâlânın düşmanlarını sevmek, insanı Allahü teâlâdan uzaklaşdırır..."

Yaşayan Maşuktur, âşık Bir Ölüdür

Vehbi Tülek

Kalan Günlerinin Kıymetini Bil

Vehbi Tülek

Tamah Eden, Dâimâ Sıkıntı Içinde Yaşar!

Vehbi Tülek

İmândan Güzel Bir Nîmet Yoktur

Vehbi Tülek

Günah Işlemek, Ölümü Unutmanın Alâmetidir

Vehbi Tülek