Muhyiddîn Turaysîsî

Muhyiddîn Turaysîsî

Yûsuf bin Ali anlattı: "Mekke-i mükerremeden, Medine-i münevvereye doğru yola çıkmıştım. Bu sırada yolumu kaybettim, şaşırıp kaldım. O zaman Resûlullah efendimizden yardım istedim. Bunun üzerine birisi ile karşılaştım. Bana; "Beni takip et" diye işâret etti. Onu takip ederek gittim ve Medine-i münevvereye vardım."

Ebû Abdullah Muhammed bin Ali Hazreci anlattı: "Denize girmiştim. Bu sırada bana bir dalga vurdu. Neredeyse boğulacaktım. O zaman; 'Yâ Resûlallah! Senden yardım diliyorum. Bana yardım et!' dedim. Sözümü bitirir bitirmez. Bana bir dal uzatıldı. Ona yapışarak denizden sağ sâlim çıktım."

Abdete bin Hassan, Ensârdan (radıyallahü anhüm) birisinden nakletti:

Biz, Resûlullah efendimiz ile beraber bir eve gitmiştik. Resûlullah, bir ara dışarı teşrif buyurdular. Bu sırada, bir A'rabi'nin kurmuş olduğu tuzakları gördüler. Tuzaklardan birisinde de bir geyik vardı. Geyik, Resûlullahı görünce, fasih bir lisân ile; "Yâ Resûlallâh! Allaha yemin ederim ki, bunlar beni üç günden beri hapsettiler. Benim de şu dağda yavrularım var. Şimdi çok acıkmışlardır. Eğer bana izin verirlerse, yavrularımı doyurup geleyim" dedi. Resûlullah onu salıverdi. Geyik, yavrularını emzirip geldi. Resûlullah, onu önceki gibi bağladı. Sonra A'rabi'nin yanına gitti. Resûlullah; "İster misiniz bağlı duran geyiğin söylediklerini size ben anlatayım? İsterseniz, siz bana ona yaptığınızı anlatın" buyurdu. Tuzak sahipleri; "Yâ Resûlallah, bize siz anlatın" dediler.

Bunun üzerine, Resûlullah onlara; "Siz geyiği üç günden beri bağlamışsınız. Hâlbuki onun şu dağda iki tane yavrusu varmış. Benden, yavrularını doyurup gelmesi için onu salıvermemi istedi. Ben de onun isteğini yerine getirdim. Fakat tekrar dönüp geldi" buyurdu. O zaman onlar, "Vallahi, yâ Resûlallah! Durum, geyiğin anlattığı gibidir. Onu sana feda ettik" dediler. Resûlullah da, o geyiği salıverdik. Geyik tuzaktan kurtulunca, koşmaya başladı. Dağın tepesine varınca, üç kerre; "Eşhedü enneke Resûlullah" yani, muhakkak ki sen,

Allahın Resûlüsün" dedi.

İnsanlara Allah Için Nasîhatte Bulun

Vehbi Tülek

Şükür, Nimeti Değil, Onu Vereni Görmektir

Vehbi Tülek

Dünyâ Için, Dünyâda Kalacağın Kadar Çalış!

Vehbi Tülek

Resûlullah Efendimiz Eshâbı Ile Şakalaşırdı

Vehbi Tülek

Nil'in Suları Azalmış Ve Kıtlık Başlamıştı

Vehbi Tülek