Mûsâ Sindî

Mûsâ Sindî

Fudayl bin Iyâd hazretleri buyurdu ki: "Pişman olmadan önce, tefekkür edip amel işleyiniz. Dünyâya aldanmayınız. Çünkü, dünyâda sağlam ve sıhhatli olan, hastalanır. Yeni olan, eskir. Nimetleri yok olur. Gençler ihtiyârlar."

Bir zât şöyle anlatmıştır: Abdullah bin Hanzala'nın (radıyallahü anh) yanında; "Onlara Cehennem ateşinden bir döşek ve üzerinde de (yine ateşten) örtüler var. Biz, zâlimleri böyle cezalandırırız" (A'râf-41) meâlindeki âyet-i kerime okundu. Bunu dinleyince öyle ağladı ve kendinden geçti ki, ölüyor zannettim, "Ölenler toprak altında kaldılar" dedi. Sonra ayağa kalktı. "Otur" denilince, "Cehennemi hatırladım. Nasıl oturayım? Bilmiyorum ki, belki ben de oraya gideceklerden biri olabilirim" dedi.

Katâde (radıyallahü anh) hazretleri şöyle anlatmıştır: "Misver bin Mahrem'e Kur'ân-ı kerim okunurken, dinlemeye takat getiremez kendinden geçerdi. Allahü teâlânın azâbından ve kıyâmet gününün dehşetinden o kadar korkardı ki, yanında bu husûsla ilgili bir âyet-i kerime okunsa, günlerce kendine gelemezdi. Bir gün bir zât onun yanında meâlen; "Takvâ sahiplerini, elçiler gibi Rahmânın huzûruna toplayacağımız gün, mücrimleri de susuz olarak Cehenneme süreceğiz" (Meryem 85-86) buyurulan âyet-i kerime okununca, "Bir daha oku, ben müttekilerden olamadım" dedi. O da bir daha okudu. Dinlerken şiddetli bir ah çekip feryâd etti ve hemen orada can verdi.

Hammâd bin Seleme hazretleri anlatmıştır: "Yahyâ el-Bekkâ'nın yanında oturuyorduk. Bir zât meâlen; "Sen onların, Rablerine arz edildiklerini (hesaba çekildiklerini) görseydin. Allah, onlara şöyle buyuracak: Öldükten sonra diriliş ve bu hesab hak değil mi imiş? Onlar da: Evet, Rabbimize yemin ederiz ki, bu haktır. Diyeceklerdir. Allah: O halde dünyâda yaptığınız küfürlerin cezasını tadın, buyuracaktır" (En'âm-30) âyet-i kerimesini okudu. Yahyâ el-Bekkâ bunu dinleyince çok ağladı. Bu sebeple hastalanıp, dört ay hasta yattı.

Mûsâ Sindi hazretleri, vefat etmeden kısa bir zaman evvel buyurdu ki: "Önceden Allahü teâlânın adını dile getirip, O'nu övmeden mübârek bir işe başlayan kimse, cılız bir kuş gibi uçmaya güç yetiremez. Gayesine ulaşmadan kanatları kırılır, bir daha kalkmayacak gibi yere düşer."

İnsanlardan Bir Sıkıntı Gelirse, Affedin!

Vehbi Tülek

İlimleriyle Dalâlete Düşen Kimseler!

Vehbi Tülek

Yaşayan Maşuktur, âşık Bir Ölüdür

Vehbi Tülek

Kalan Günlerinin Kıymetini Bil

Vehbi Tülek

Tamah Eden, Dâimâ Sıkıntı Içinde Yaşar!

Vehbi Tülek