Müsâfaha Ederken Günâhlar Dökülür

Müsâfaha Ederken Günâhlar Dökülür

İki Müslümân karşılaştığı zamân, birbirine (Selâmün aleyküm) demesi ve sonra el ile müsâfaha etmesi sünnettir. Müsâfaha ederken günâhları dökülür. Selâm verene ve üçe kadar aksırıp da (Elhamdülillâh) diyene hemen cevap vermek farz-ı kifâyedir. İşitenlerin cevabı geciktirmesi harâmdır. Tövbe etmeleri lâzım olur.
Mektupla gelen selâmı okuyunca hemen (Ve aleyküm selâm) demek farzdır. Bunu yazıp göndermek müstehaptır. Birisine selâm götürmeyi kabul eden kimsenin, bu selâmı götürmesi farzdır. Çünkü üzerinde emânettir. Götürmeyi kabul etmemiş ise (Vedia) olur. Vediayı götürmek lâzım olmaz.
Bir kimseye selâm verirken, çok kimseye verir gibi vermelidir. Çünkü, mümin yalnız değildir. Muhafaza melekleri ve (Kirâmen kâtibin) adındaki iki melek onunla berâberdir. (Selâmün aleyküm) demek, (Ben Müslümânım. Benden sana zarar gelmez. Selâmettesin) demektir. Hadis-i şerifte, (Tanıdığınız ve tanımadığınız Müslümânlara selâm veriniz!) buyuruldu. Kâfirlere selâm verilmez. Onlar selâm verince, yalnız (Ve aleyküm) denir.
Nikâhla alması ebedi harâm olan onsekiz kadına selâm vermek câizdir. Selâmlarına cevâp vermek farz-ı kifâyedir. Bir sebep ile, geçici harâm olan, yani, o sebep kalkınca evlenmesi helâl olan yedi kadına selâm vermek câiz değildir. Bunların selâmına cevap vermek farz olmaz. Zengine, zengin olduğu için selâm vermek câiz değildir. Zengin önce selâm verirse, cevap verilmesi farz olur.
Büyüklerin çocuklara selâm vermesi câizdir. Selâmda sünnet şöyledir ki, önce büyük küçüğe, şehirli köylüye, devedeki ata binmiş olana, attaki merkepte olana, merkep üstündeki yaya yürüyene, ayakta olan oturana, az olan çok olana, efendi hizmetçisine, baba oğluna, ana kızına verir. Rütbe ve nimeti çok olan önce verir. Nitekim, mirâç gecesi, önce Allahü teâlâ selâm verdi. İki Müslümân birbirine aynı ânda selâm verirse, her ikisinin de, birbirine cevap vermesi farz olur. Birbirinden sonra selâm verirlerse, ikincinin verdiği selâm cevap yerine geçer. Çok kimseye selâm verildiği zaman, bir kişi, hattâ bir çocuk cevap verince, ötekiler vermese de olur.

Merkebin Yükü Nedir Bir Sor Bakalım

Vehbi Tülek

İnsanlardan Bir Sıkıntı Gelirse, Affedin!

Vehbi Tülek

İlimleriyle Dalâlete Düşen Kimseler!

Vehbi Tülek

Yaşayan Maşuktur, âşık Bir Ölüdür

Vehbi Tülek

Kalan Günlerinin Kıymetini Bil

Vehbi Tülek