Namazı, Özürsüz Terk Etmek

Namazı, Özürsüz Terk Etmek

"Âdem aleyhisselâmdan beri, her dinde bir vakit namaz var idi. Hepsinin kıldığı, bir araya toplanarak bize farz edildi. Namaz kılmak, imânın şartı değil ise de, namazın farz olduğuna inanmak, imânın şartıdır. Namaz, duâ demektir, İslâmiyetin emrettiği, bildiğimiz ibâdete, namaz (salât) ismi verilmiştir. Mükellef (yani, âkil ve baliğ olan her Müslümanın, her gün beş vakit namazı kılması farz-ı ayn'dır. Farz olduğu, Kur'ân-ı kerimde ve hadis-i şeriflerde açıkça bildirilmiştir.

Mi'râc gecesinde, beş vakit namaz emr olundu. Mi'râc, hicretten bir yıl önce, Receb ayının yirmiyedinci gecesinde idi. Mi'râcdan önce, yalnız sabah ve ikindi namazı vardı."
Farz namazı, özrü olmadan, vakti geçtikten sonra kılmak, yani kazaya bırakmak haramdır.

Namazı, özürsüz (yani dinimizin gösterdiği sebep olmadan) vaktinden sonra kılmak, büyük günahtır. Bu günah, kaza edince affolmuyor. Kaza ettikten sonra, ayrıca tövbe veya hac etmek de lâzımdır. Kaza edince, yalnız namazı kılmamak günahı affolur. Kaza kılmadan tövbe edilince, terk günahı affolmadığı gibi, tehir günahı da af olmaz. Çünkü, tövbenin kabul olması için günahtan sıyrılmak şarttır.

Misâfirin, dört rek'at farzlar yerine, iki rek'at kılması lâzımdır. Mi'râc gecesi, akşam namazı üç rek'at, öteki namazlar iki rek'at farz oldu. Medine-i münevverede ikinci emirle, sabah ve akşamdan başkası dört rek'ata çıkarıldı. Hicretin dördüncü yılında bunlar, misâfir için, yine ikiye indirildi. Misâfir olmayan (mukim) kimse için, öğle, ikindi ve yatsı farzları dört rek'at kaldı. Misâfirin bunları dört kılması günah olur. Mukim oluncaya kadar, bunları iki rek'at kılar.

Merkebin Yükü Nedir Bir Sor Bakalım

Vehbi Tülek

İnsanlardan Bir Sıkıntı Gelirse, Affedin!

Vehbi Tülek

İlimleriyle Dalâlete Düşen Kimseler!

Vehbi Tülek

Yaşayan Maşuktur, âşık Bir Ölüdür

Vehbi Tülek

Kalan Günlerinin Kıymetini Bil

Vehbi Tülek