O Gün Pişmanlık Fayda Vermez

O Gün Pişmanlık Fayda Vermez
Ey Vezir-i a'zam, sen bu devlete vezir oldun. Bu ümmetin hizmetçisi oldun. Seni Sultan Melikşah, bol şerefle vezir eyledi. Dünyâda ve âhırette kendisine ortak kıldı. Dünyâda, müslümanların işlerini sana havale etti. O, âhırette, âlemlerin Rabbine bu makamdan dolayı hesap verecektir. Allahü teâlâ onu huzurunda durduracak ve buyuracak ki: "Seni beldelere hâkim kıldım. Müslümanların müşkillerini sana havale ettim. Sen, adâletin yerine gelmesi, ihsânın yapılması için ne yaptın?" Sultan da, herhalde şöyle diyecek: "Yâ Rabbi, devletimden, cesur, akıllı, faziletli ve ehil bir şahsı seçtim. Bütün vilâyetlerimi, kumandanlarımı, askerlerimi ve emniyet teşkilâtını onun emrine verdim. Âlimlerle onu takviye ettim. Onu her türlü mâli imkânlarla destekledim. Yâ Rabbi! Kulların ve beldelerin hakkında ne yaptığını ona sor." Senin diyeceğin en güzel cevap: "Evet, Müslümanların ve beldelerin idâresini üzerime aldım, insanlara ihsânlarda, ikramlarda bulundum. Kapılara kapıcılar ve yardımcılar koydum ki, benden adâlet isteyenler ve bana ihtiyâç için gelenler geri dönmesin."
Ey Vezir! Sarayını mamur ettiğin gibi, kabrini de mamur et! Hayatın devam ettikçe, fırsatı ganimet bil! Zirâ, şu ânda ne yaparsan kabul edilir. Yarın, özür kabul edilmez.
Ey Vezir-i a'zam! Allahü teâlâ, Meryem sûresinin 90. âyet-i kerimesinde meâlen buyuruyor ki: "Az kalsın, bunların edepsizce söyledikleri çirkin sözlerden yer yarılacak ve dağlar parçalanıp dağılacak." Bu makamda lâzım olan, Allahü teâlâdan korkmak, O'na boyun eğmek, kalpten O'nun sevgisinden başka her şeyi çıkarmak ve oraya Allahü teâlânın hükmünü yerleştirmek lâzımdır. O günde, sıkıntılar büyük olur. Küçüklerin saçları ağarır ve melikler, vezirler azledilir. Fecr sûresi 23. âyetinde meâlen buyuruldu ki: "O günde insan (kâfir), günâhını hatırlar ve pişman olur. Lâkin o günde pişman olmanın faydası ne olur!" Yine Âl-i İmrân sûresi 30. âyetinde meâlen buyuruldu ki:
"Kıyâmet günü her nefis dünyâda hayırdan ve şerden işlediği şeyi hazır bulur ve temenni eder ki: Keşke kendisiyle kötü amelin arasında uzak bir mesafe bulunsaydı."

Tevekkül Eden Kimse Cömert Olur

Vehbi Tülek

Felsefecileri Kerpiçle Susturan Zat!

Vehbi Tülek

Ağlayıp Sızlamak, Derdi Belâyı Geri Çevirmez

Vehbi Tülek

Hanefî Mezhebinde Namazın Sünnetleri

Vehbi Tülek

Fakirlik Korkusu Olan Şeytana Itâat Eder

Vehbi Tülek