Oğlum! Kendini Istiğfara Alıştır

Oğlum! Kendini Istiğfara Alıştır
Mutarrif bin Abdullah buyurdu ki: "Ölüm, nimet sahiblerinin nimetlerini ellerinden alır. Öyleyse devamlı olan, kaybolmayacak nimeti (Cennet nimetini) arayın!"
Selef-i sâlihinden bir zât şöyle buyurmuştur. "Dünyâyı hakkıyla tanıyan kimse, onu hakir ve önemsiz görür."
Büyük âlimlerden birisi buyurdu ki: "Amellerin üstünü, nefsin beğenmediğidir." Yapılan tâatin kabul olduğunun alâmeti, tâata devam edilmesidir. Kabul olmadığının alâmeti ise, o tâattan sonra bir günâhın yapılmasıdır.
Hasen-i Basri buyurdu ki: "İstiğfarı çok yapınız. Çünkü Allahü teâlânın rahmetinin ne zaman ineceğini bilemezsiniz."
Lokman Hakim oğluna şöyle nasihatte bulundu: "Oğlum! Kendini istiğfara alıştır. Çünkü öyle anlar vardır ki, o zaman Allahü teâlâdan dilekte bulunanların dilekleri reddolunmaz."
Allahü teâlâ, Kur'ân-ı kerimin Muhammed sûresi ondokuzuncu âyet-i kerimesinde, tevhid ile istigfârı bir arada bildirmektedir. Evzâi, Yahyâ İbni Ebû Kesir'den şöyle rivâyet etti: "Kimde şu altı şey bulunursa, imânı kemâle erer 1- Allahü teâlânın düşmanları ile harb etmek. 2- Yazın oruç tutmak. 3- Kışın, abdesti güzel almak. 4- Bulutlu günde namazı ilk vaktinde kılmak. 5- Haklı olduğunu bildiği hâlde münâkaşa ve mücâdeleyi terk etmek. 6- Belâ ve musibetlere sabretmek."
Allahü teâlâ, Nisa sûresinin onyedinci âyet-i kerimesinde meâlen; "Ancak Allahın kabul edeceğini vaat buyurduğu tövbe, o kimseler içindir ki, bir cahillikle bir kabahat yaparlar da sonra çok geçmeden tövbe ederler, işte Allah, bunların tövbelerini kabul buyurur. Allah, ihlâsla tövbe edenleri hakkıyla bilicidir" buyurdu. Âyet-i kerimede cehâletten murâd, kötü amele yönelmektir. Çünkü Allahü teâlâya isyan eden kimse câhildir. Allahü teâlâya itaat eden ise âlimdir.
İbn-i Receb hazretleri, vefâtı yaklaşınca, bir kimseye; "Benim için falan yerde bir kabir kaz" dedi. O kişi de dediği yere gidip bir kabir kazdı, İbn-i Receb, o kişi kabri kazdıktan sonra gidip kabrine baktı, içine girip yattı ve; "Tamam, güzel olmuş" diyerek kazılan kabri beğendi. Bundan birkaç gün sonra da vefât etti. Kazdığı o kabre defnedildi...

İlimleriyle Dalâlete Düşen Kimseler!

Vehbi Tülek

Yaşayan Maşuktur, âşık Bir Ölüdür

Vehbi Tülek

Kalan Günlerinin Kıymetini Bil

Vehbi Tülek

Tamah Eden, Dâimâ Sıkıntı Içinde Yaşar!

Vehbi Tülek

İmândan Güzel Bir Nîmet Yoktur

Vehbi Tülek