Ölümü Çok Hatırlayan Kimse Az Konuşur

Ölümü Çok Hatırlayan Kimse Az Konuşur
Bu eserlerinden "El-Usûl" kitabını her cuma günü Mehdi Câmii'nde toplanan hadis ehline okuturdu. Bu kitabında, Emevi halifesi ve "İkinci Ömer" diye meşhur olan Ömer bin Abdülaziz'in faziletleri ve Mutezile firkasının sapıklıklarından da bahsetmekte idi. Bu kitaptan bazı bölümler:
Ömer bin Abdülaziz hazretleri Evzâi'ye yazdığı bir mektubunda; "Biliniz ki, ölümü çok hatırlayan kimse, az bir dünyalık ile iktifâ eder, konuştuğu kelimelerin hesâbını vereceğini düşünen çok az konuşur, ancak lüzumlu sözleri söyler" buyurdu. Yine buyurdu ki: "Kendimi överim korkusu ile birçok sözleri söylemekten kaçınırım."
Ömer bin Abdülaziz hazretlerinin yanına birisi gelerek; "Falanca kimse, sizin için şöyle, şöyle söylüyor" dedi. Ömer bin Abdülaziz; "İstersen bu işi araştıralım. Eğer yalancı isen, Hucurât sûresinin altıncı âyet-i kerimesinin hükmüne göre; söylediğin yanlış ise, Kalem sûresi on birinci âyet-i kerimesinin hükmüne göre mesûl olursun. Her iki hâlde de mesul olursun. İstersen üçüncü hâli tercih edip, seni affedelim ve bu meseleyi kapatalım" dedi. Bunun üzerine o kimse tövbe edip, bir daha böyle bir şey yapmam dedi.
Ömer bin Abdülaziz hazretleri bir gece namaz kıldı. Namazda; "Boyunlarında demirden halkalar ve zincirler bulunduğu zaman, bu vaziyette sıcak suyun içinde sürüklenecekler, sonra ateşte yakılacaklar" meâlindeki (Mü'min sûresi: 71-72) âyet-i kerimelerini okudu. Namazdan sonra bu âyet-i kerimeyi tekrar tekrar okudu ve çok ağladı.
Ömer bin Abdülaziz, Şam'da, bir mimber üzerinde hutbe okudu. Allahü teâlâya hamd ve senâdan sonra üç şey söyledi. "Ey insanlar! İçinizi, kalblerinizi düzeltirseniz, zâhiriniz, dışınız da iyi olur. Âzâlarınız, gözünüz, kulağınız, elleriniz, ayaklarınız, hayır işler, Allahü teâlânın beğendiği şeylerle meşgul olur. Âhiretiniz için sâlih ameller işleyiniz. Böylece dünyanızı da korumuş olursunuz. Hazret-i Âdem'den itibâren, kendisine kadar bütün dedeleri ölüp gitmiş olan kimse de bir gün ölecektir."

Tevekkül Eden Kimse Cömert Olur

Vehbi Tülek

Felsefecileri Kerpiçle Susturan Zat!

Vehbi Tülek

Ağlayıp Sızlamak, Derdi Belâyı Geri Çevirmez

Vehbi Tülek

Hanefî Mezhebinde Namazın Sünnetleri

Vehbi Tülek

Fakirlik Korkusu Olan Şeytana Itâat Eder

Vehbi Tülek