Ömer Bin Zer

Ömer Bin Zer

İmâm-ı a'zâm Ebû Hanife hazretleri, oğlu Hammâd ile birlikte -uzak olmasına rağmen- Ömer bin Zer hazretlerinin mescidine gider terâvih namazı kılarlardı.

Bir defâsında İmâm-ı a'zâm hazretlerinin annesi, bir meseleyi öğrenmek istedi ve oğluna; "Oğlum git bu meseleyi Ömer bin Zer'e sor?" dedi. İmâm-ı a'zâm hazretleri sormak için Ömer bin Zer'e gitti. Ömer bin Zer; "Sen bu meseleyi benden daha iyi bilirsin" deyince, İmâm-ı a'zâm; "Annemin emrine muhâlefet etmem" dedi.

Ömer bin Zer; "Bu meselenin cevâbı nedir?" diye sordu. İmâm-ı a'zâm meselenin cevâbını söyleyince, Ömer bin Zer de; "Öyleyse git, annene böyle söylediğimi bildir" dedi.

Ömer bin Zer hazretleri, oğlu vefât ettiğinde kabri başında onunla ilgili şu ibretli sözleri söyledi: "Ey oğlum! Allahü teâlâ sana rahmet etsin, senin yerinde olmak isterdim... Yâ Rabbi! Sen sabra ecir, mükâfât vâdediyorsun. Ona hakkımı helâl ettim. Oğlumun günâhlarını affet. Sen kerem sâhibisin... Ey oğul! Seni burada bırakıp ayrılıyoruz. Zâten kalsak da bir faydamız dokunmaz..."

Ömer bin Zer hazretlerinin vefatından önce yaptığı duâlarından biri de şöyledir:

"BİZİ ÎMÂNDAN MAHRÛM ETME"

"Yâ Rabbi! Katında sebredenlere vereceğin sevaplara bizi kavuşturacak hayırlar ihsan et. Bize şükür sâhiplerinin makâmına ulaştıracak şükür nasib et. Bizi günâhlardan temizleyecek tövbe nasib et ki sana yaklaşanların makâmına erelim. Bütün nimetlerin ve hayırların sâhibi ancak sensin. Her türlü sıkıntı, keder ve musibet ânında yalvarılan sensin. Senin takdirinden râzı olmayı ve sabrı nasib et. Râzı olarak sana itâat edelim. Bize verdiğin nimetler karşısında nimetini arttırmanı isteyen sana boyun eğen kullar olmamızı sağlayacak şükür nasib et. Yâ Rabbi! Senin katında bizim için imândan daha faydalı bir şey yoktur. Sen bize imânı nasib ettin. Bizi imândan mahrûm etme. Rahmetini ümid ederek sana kavuşmayı isteriz. Ey Kerim olan Rabbimiz..."

İlimleriyle Dalâlete Düşen Kimseler!

Vehbi Tülek

Yaşayan Maşuktur, âşık Bir Ölüdür

Vehbi Tülek

Kalan Günlerinin Kıymetini Bil

Vehbi Tülek

Tamah Eden, Dâimâ Sıkıntı Içinde Yaşar!

Vehbi Tülek

İmândan Güzel Bir Nîmet Yoktur

Vehbi Tülek