O’na Benzer Hiçbir Şey Yoktur

O’na Benzer Hiçbir Şey Yoktur
Allahü teâlâ birdir. O'nun ortağı yoktur. O'nun eşi, benzeri ve zıddı yoktur. O'nun kâmil sıfatları vardır. Noksan sıfatlardan münezzehtir. O, kendisi tarafından bildirilen isimlerle isimlendirilir. O, cisim değildir. Allahü teâlânın bekâsı vâcibdir. O'nun varlığının öncesi yoktur. O'nun zâtı anlatılamaz.
Ahlâk ilmi âlimlerinden birisine, Allahü teâlâ hakkında sorulduğu zaman şöyle cevap verdi:
-Eğer Allahü teâlânın zâtını soruyorsan, Kur'ân-ı kerimde meâlen; "O'na benzer hiçbir şey yoktur" (Şûrâ-11) buyurulmuştur. O'nun sıfatlarını soruyorsan, İhlâs sûresinde buyurulduğu gibidir. Meâlen şöyledir: "O Allah tektir. Allah Sameddir (Her yaratığın muhtaç olduğu eksiksiz bir varlıktır.) Doğurmadı. O, doğurulmadı da. Hiçbir şey de O'na denk olmamıştır." Eğer ismini soruyorsan, Kur'ân-ı kerimde meâlen Allahü teâlâ buyurdu ki: "O, kendisinden başka hiçbir ilâh olmayan Allahtır. Gizliyi de aşikârı da bilendir. O, Rahmândır (dünyâda bütün kullara rahmet edendir.) Rahimdir (âhırette yalnız müminlere merhamet edendir.)" (Haşr-22)
(Allahü teâlânın daha başka isimleri de vardır. Allahü teâlânın isimleri sonsuzdur. Binbir ismi var diye meşhûrdur. Yani isimlerinden binbir tanesini insanlara bildirmiştir. Muhammed aleyhisselâmın dininde, bunlardan doksandokuzu bildirilmiştir. Bunlara Esmâ-i Hüsnâ denir. Allahü teâlânın isimleri tevkifidir. Yani, İslâmiyette bildirilen isimleri söylemek caizdir. Bunlardan başkasını söylemek caiz değildir. Meselâ, Allahü teâlâya âlim denir. Fakat âlim demek olan fakih denmez. Çünkü İslâmiyet Allahü teâlâya fakih dememiştir. Allah ismi yerine tanrı demek caiz değildir. Fakat "Birdir Allah, O'ndan başka tanrı yok" denilebilir. Eğer O'nun fiilini (işini) soruyorsan, Kur'ân-ı kerimde Allahü teâlâ meâlen buyuruyor ki; "Göklerde ve yerde ne varsa hepsi [O'na muhtaçtır. Hacetlerini] O'ndan isterler. O, her an bir iştedir.) [Diriltmek, öldürmek, aziz kılmak, alçaltmak, zengin yapmak, fakir yapmak, duâ edene icabet; etmek, isteyene vermek, vs. gibi.] (Rahmân-29)

İmândan Güzel Bir Nîmet Yoktur

Vehbi Tülek

Günah Işlemek, Ölümü Unutmanın Alâmetidir

Vehbi Tülek

Ahiret Yolculuğundan Gâfil Olan Zavallıdır!

Vehbi Tülek

İnsanla Hayvan Arasını Ayıran Fark Edeptir!

Vehbi Tülek

Beni Sâlih Duânızdan Unutmayın Efendim

Vehbi Tülek