Osman Marani

Osman Marani

Şehidlerin rûhları hakkında Peygamber efendimize (sallallahü aleyhi ve sellem) suâl edildiğinde buyurdu ki: "Şehidlerin rûhları, yeşil kuş kursaklarında olarak Cennet ağaçlarına asılı dururlar." Orada Cennet ni'metleri ile ni'metlenir, rızıklanırlar. Âl-i İmrân sûresinin 169 ve 170. âyet-i kerimelerinde meâlen buyuruldu ki: "Allah yolunda öldürülenleri siz ölüler zannetmeyiniz. Bilakis onlar, Rableri katında diridirler ve (Cennet ni'metleriyle) rızıklanırlar. Onlar, Allahü teâlânın (lütfundan ve) fadlından kendilerine ihsân ettiği şeref ve ni'metlerden, sevinç ve ferah içindedirler. Kendilerinden sonraya kalanlara (henüz şehid olmamış kardeşlerine, kavuştukları saadette) katiyyen korku ve hüzün olmadığını müjdelemek (ve tarif etmek) isterler."

Abdullah İbni Mes'ûd (radıyallahü anhümâ) bildiriyor ki: "Biz, bu âyet-i kerimeden Resûlullah efendimize suâl etmiştik. Cevâbında buyurdular ki: "Onların (şehidlerin) rûhları, birtakım yeşil kuşların kursaklarındadır. Arş'ın altında onlar için asılmış olan çok kandiller vardır. Onlar, Cennette diledikleri yerlere uçarlar. Sonra bu kandillere gelip girerler. Rableri onlara nazar eder ve "Arzu ettiğiniz bir şey var mı?" diye sorar. Onlar da, 'Neyi arzu ederiz ki, biz Cennette dilediğimiz yerlere gidebiliyoruz' derler. Rableri bunu (suâli) onlara üç defa tekrar eder. Bu defa onlar, bir cevap vermeleri icâbettiğini anlayıp, 'Ey Rabbimiz! Bizim rûhlarımızı, cesedlerimize iade et! Senin yolunda tekrar şehid olalım' derler. (Bu mümkün olmadığı için ve başka) bir hacetleri olmadığı görülünce terk olunurlar (Artık bu suâl kendilerine sorulmaz) itaatkâr olan mü'minlerin rûhları Cennet bahçelerinde bulunur. Bunlar ordaki ni'metlerden yemezler ve içmezler; lâkin kendileri için hazırlanmış olan ni'metlere ve mükâfatlara bakarlar."

Yine Resûlullah efendimiz, Hazreti Ömer'e; "Münker ve Nekir sana geldiği zaman hâlin nasıl olacak?" buyurdu. Hazreti Ömer, "Orada, şimdiki gibi aklım ve şuurum yerinde olur mu?" dedi. Resûlullah efendimiz "Evet" buyurunca, "O hâlde hiç korkmam" dedi.

İnsanlardan Bir Sıkıntı Gelirse, Affedin!

Vehbi Tülek

İlimleriyle Dalâlete Düşen Kimseler!

Vehbi Tülek

Yaşayan Maşuktur, âşık Bir Ölüdür

Vehbi Tülek

Kalan Günlerinin Kıymetini Bil

Vehbi Tülek

Tamah Eden, Dâimâ Sıkıntı Içinde Yaşar!

Vehbi Tülek