Peygamberlerin Hepsine Iman Lazım

Peygamberlerin Hepsine Iman Lazım
Allahü teâlâ, Nisa sûresinin kırkaltıncı âyetinde meâlen; "Onların imân etmiş olmaları için, aralarındaki anlaşmazlıklarda, seni hakem yapmaları ve vereceğin hükme râzı olmaları, teslim olmaları lâzımdır" buyurdu. Bu âyet-i kerime, Resûlullahın (sallallahü aleyhi ve sellem) hükmünden, İslâmiyetin emrinden sıkıntı duyanlarda imân olmadığına alâmettir. Hadis-i şerifte, "Resûlün yanında niza, cidal yapmayınız!" buyuruldu. O'nun dininin âlimleri ile niza ve cidal yapmak, onların doğru olan ictihadlarının çürük olduklarını göstermeye kalkışmak, O'nunla cidal etmek demektir. Çünkü âlimler, Resûlullahın vârisleridir.
Resûlullahın getirdiklerinin hepsine, hikmetlerini, delillerini anlamasak bile, imân ve tasdik etmemiz lâzım olduğu gibi, mezhep imamlanmızdan gelen bilgilere de, delillerini anlamasak bile, İslâmiyete muhalif olmadıkları için imân ve tasdik etmemiz lâzımdır. Peygamberlerin hepsinin (aleyhimüsselam) dinleri ihtilaflı, hattâ birbirlerine zıt hükümleri bulunduğu hâlde, hepsine imân ve tasdik etmemiz lâzımdır. Böyle olduğunu, âlimlerimiz söz birliği ile bildirmişlerdir. Mezhebler de bunun gibidir. Müctehid olmayanların, mezhepler arasında ayrılıklar bulunduğunu gördükleri hâlde, hepsine imân ve tasdik etmeleri lâzımdır. Müctehid olmayan birinin bir mezhebi hatalı görmesi, o mezhebin hatalı olduğunu göstermez. O kimsenin hatalı olduğunu, anlayışının kıt olduğunu gösterir.
İmâm-ı Şafii, "Teslim olmak, imânın yarısıdır" buyurdu. Rebi hazretleri bunu işitince; "Hayır, imânın hepsidir" dedi. İmâm-ı Şafii, bu sözü kabul eyledi.
Yine İmâm-ı Şafii; "Îmânı kâmil olan, usûl bilgilerinde söz yapmaz. Yani, niye böyledir, öyle değildir demez" buyurdu. "Usûl bilgileri nedir?" dediklerinde; "Kitap ve sünnet ve icmâ-i ümmettir" buyurdu.
İmâm-ı Şafii hazretlerinin bu sözü gösteriyor ki, Rabbimizden ve Peygamberimizden gelen haberlerin hepsine, Rabbimizin bildirdiği gibi inandık demeliyiz. İslâm âlimlerinin bildirdikleri de bunun gibidir. Yani imamlarımızın sözlerine, söz etmeden ve cidal etmeden inanırız demelidir.

İnsanlardan Bir Sıkıntı Gelirse, Affedin!

Vehbi Tülek

İlimleriyle Dalâlete Düşen Kimseler!

Vehbi Tülek

Yaşayan Maşuktur, âşık Bir Ölüdür

Vehbi Tülek

Kalan Günlerinin Kıymetini Bil

Vehbi Tülek

Tamah Eden, Dâimâ Sıkıntı Içinde Yaşar!

Vehbi Tülek