Rabbinizin Huzurunda Hesaplaşacaksınız

Rabbinizin Huzurunda Hesaplaşacaksınız

Nişancızâde Ahmed Efendi Kanuni ve İkinci Selim zamanı Osmanlı âlim ve kadılarındandır. 934 (m. 1527)'de İstanbul'da doğdu. 986 (m. 1578)'de hacdan dönerken, Şam'da vefât etti. "Beydâvi tefsirine ta'likât" isimli eserinde şöyle yazmaktadır:

Kâdi Beydâvi hazretleri, tefsirinde, Zümer sûresi, otuzuncu âyet-i kerimesinde meâlen, (Sen öleceksin. O kâfirler de ölecekler. Sonra, kıyâmet günü, Rabbinizin huzurunda hesaplaşacaksınız. Senin haklı olduğun, müşriklerin, bâtıl, bozuk olduğu meydâna çıkacak) buyuruldu. (Tefsir-i Hüseyni)de ve (Mevâkib) tefsirinde, (Mekke kâfirleri, Muhammed "sallallahü aleyhi ve sellem" ölecek, ondan kurtulacağız diyorlardı. Allahü teâlâ da, evet, sen öleceksin. Fakat, o müşrikler de, elbette ölecekler. Kendileri elbet ölecek olan kimselerin, başkasının ölümünü beklemeleri, açık bir câhilliktir) diyor. Zümer sûresinin kırkdördüncü âyet-i kerimesinde, (Kureyş kâfirleri, putların kendilerine şefâat edeceklerini söylüyor. Onlara söyle ki; Allahü teâlânın izni olmadan, hiç kimse şefâat edemez) olarak tefsir edilmektedir. Putların, heykellerin şefâat edemeyeceklerini bildiren âyet-i kerimeyi, Resûlullah şefâat edemez diye açıklamak çok yanlıştır. Resûlullaha şefâat etmesi için izin verilecek. O da, dilediği müminlere şefâat edecektir. Bekara sûresindeki Âyet-el Kürsinin tefsiri de, böyle olduğunu bildirmektedir.
Müddessir sûresinin kırksekizinci âyet-i kerimesi de, (Şefâat etmelerine izin verilenler, kâfirlere şefâat ederlerse, şefâatleri onlara fayda vermez) demektedir. Görülüyor ki, âyet-i kerimelerin hepsi, şefâat etmek için, müminlere yardım etmek için izin verileceğini, kâfirlere şefâat edilmeyeceğini bildirmektedir. Resûlullahın müminlere şefâat edeceğini bildiren çeşitli hadis-i şerifler vardır:
Hatib-i Bağdâdi'nin bildirdiği hadis-i şerifte, (Ümmetimden, Ehl-i beytimi sevenlere şefâat edeceğim) buyurulmaktadır.
İmâm-ı Ahmedin "rahmetullahi aleyh" (Müsned) kitâbında bildirilen hadis-i şerifte, (Ümmetimden, büyük günâh işleyenlere şefâat edeceğim) buyurulmakdadır.
Deylemi'nin "rahmetullahi aleyh" (Müsned)inde bildirilen hadis-i şerifte, (Eshâbıma dil uzatanlardan başka, herkese şefâat edebilirim) buyurulmakdadır. Yine Deylemi'nin bildirdiği hadis-i şerifte, (Ümmetimden, nefsine zulmedenlere, nefislerine aldananlara şefaat edeceğim) buyurulmaktadır.

Yâ Resûlallah! Ecelimin Yaklaştığını Zannediyorum

Vehbi Tülek

En Büyük Hayır Ve Iyilik Resûlullah'a Uymaktır.

Vehbi Tülek

Ey Tasavvuf Yolcuları, Niyetinizi Düzeltiniz!

Vehbi Tülek

O, Duâsı Kabul Olan Mübarek Bir Zat Idi

Vehbi Tülek

Her Güzellik Ve Üstünlük Allahü Teâlâdandır

Vehbi Tülek