Rükneddin Kirmânî

Rükneddin Kirmânî

Erkeklerin ve kadınların, ramazan ayında her gün yatsı vaktinde yirmi rekat teravih kılması sünnet-i müekkededir. Resûlullah Efendimiz "sallallahü aleyhi ve sellem", birkaç gece, teravihi cemaat ile sekiz rekat kıldı. Evlerine gidince yirmi rekate tamamladılar. Dört mezhepte de yirmi rekattir. Teravih, yatsının son sünnetinden sonra ve vitirden önce kılınır. Bir kimse, yatsıyı kılmadan önce teravihi kılamaz. Vitirden sonra da kılınabilir. Teravih camide cemaat ile kılınınca, başkaları evde yalnız kılabilir, günah olmaz. Her iki rekatte bir selam verilip, hemen sonraki rekate kalkılır veya dört rekatte bir selam verilir. Her dört rekat arasında, dört rekat kılacak zaman kadar oturup, salevat, tesbih veya Kur'ân-ı kerim okurlar. İki rekatte bir selam vermek ve her iftitah tekbirinde niyet etmek daha iyidir...
Yatsıyı cemaat ile kılmayanlar, toplanıp da teravihi cemaat ile kılamazlar. Çünkü teravihin cemaatinin farzın cemaati olması lazımdır. Yatsıyı cemaat ile kılmayan bir kimse, farzı yalnız kılıp, sonra teravihi kılan cemaate katılabilir. Teravih namazına kalkarken okunacak dua:
"Sübhâne zil mülki vel melekût. Sübhâne zil izzeti vel azameti vel celâli vel cemâli vel ceberût. Sübhânel melikil mevcûd. Sübhânel melikil ma'bûd. Sübhânel melikil hayyillezi lâ yenâmü ve lâ yemût. Sübbûhun kuddûsün Rabbünâ ve Rabbül melâiketi verrûh... Merhaben, merhaben, merhabâ yâ şehre Ramezân. Merhaben, merhaben merhabâ yâ şehrel-bereketi vel gufrân. Merhaben, merhaben, merhabâ yâ şehret-tesbihi vet-tehlili vez-zikri ve tilâvet-il Kur'ân... Evvelühû, âhiruhû, zâhiruhû, bâtınühû yâ men lâ ilâhe illâ hü." Teravih bitince okunacak dua:
"Allahümme salli alâ seyyidinâ Muhammedin ve alâ Âli seyyidinâ Muhammed. Biadedi külli dâin ve devâin ve bârik ve sellim aleyhi ve aleyhim kesirâ." [Üç def'a okunur ve üçüncüsünde (ve salli ve sellim ve bârik aleyhi ve aleyhim kesiran kesirâ.) denir.] Yâ Hannân, yâ Mennân, yâ Deyyân, yâ Burhân. Yâ Zel-fadlı vel-ihsân nercül-afve vel gufrân. Vec'alnâ min utekâi şehri ramezân bi hurmetil Kur'ân"

Tevekkül Eden Kimse Cömert Olur

Vehbi Tülek

Felsefecileri Kerpiçle Susturan Zat!

Vehbi Tülek

Ağlayıp Sızlamak, Derdi Belâyı Geri Çevirmez

Vehbi Tülek

Hanefî Mezhebinde Namazın Sünnetleri

Vehbi Tülek

Fakirlik Korkusu Olan Şeytana Itâat Eder

Vehbi Tülek