Sâlihleri Vesile Ederek Duâ Etmelidir

Sâlihleri Vesile Ederek Duâ Etmelidir
Duâ âdabından bir kısmı şunlardır:
1- Yemede, içmede, giyimde ve kazançta haramdan sakınmak. 2-İhlâslı olmak. 3- Duâdan önce sâlih amel yapmak. Şiddetli sıkıntı zamanında yaptığı sâlih ameli zikretmek. 4-Kirlerden ve pisliklerden temizlenmek. 5- Abdestli olmak ve kıbleye yönelmek. 6- Rükû ve secdeli namaz kılmak. (Burada murâd, kılınan namazdan sonra yapılacak duâdır.) 7- İki dizler üzerine oturmak. 8- Duânın başında ve sonunda önce Allahü teâlâya hamd edip, Resûlullaha (sallallahü aleyhi ve sellem) salevât okumak. 9- Ellerini açmak (yani avuçlarını yummamak). 10- İki elleri kaldırmak. (Yani elleri dizlerden uzaklaştırıp, semâya doğru kaldırmak. Çünkü semâ, duânın kıblesidir.) 11-Elleri omuz hizasına kadar kaldırmak. 12- Edeb üzere olmak (yani zâhiren, bâtınen, söz ve fiille edeb üzere olmak). 13- Huşû üzere olmak. Denilir ki, huşû korku demektir. Zâhir odur ki, huşûdan murâd, bâtının sükûnudur. Bâtının sükûn bulmasından, zâhirin sükûnu meydana gelir. Bunu şu hadis-i şerif teyid etmektedir:
Resûlullah (sallallahü aleyhi ve sellem), sakalları birbirine karışmış birisini görünce; "Kalbinde huşû olsa idi, azâlarında da huşû olurdu" buyurdu. Allahü teâlâ, Mü'minûn sûresinin ilk iki âyetinde meâlen "Mü'minler muhakkak kurtulacaktır. Onlar, namazları huşû ile kılanlardır" buyuruyor.
14-Bütün azâları tezellül ve hudû üzere olmak. Yani bütün azâların hudû (boyun eğme) ile beraber, sükûn üzere ve hareketsiz olması. 15- Namazda duâ edenin, gözlerini semâya kaldırmaması. 16- Allahü teâlâya, esmâ-i hüsnâsı ve yüce sıfatları ile duâ etmek. Allahü teâlâ, Kur'ân-ı kerimde meâlen; "En güzel isimler, Allahü teâlânındır. O hâlde Allahü teâlâya bu isimlerle duâ edin. Allahü teâlânın isimlerinde ilhâd edenleri yani isimleri değiştirenleri terk edin. Onlar âhirette yaptıklarının cezasını çekeceklerdir" buyuruyor (A'râf-180).
17- Duâda edebi sözlerle duâ yapmaya zorlanmamalıdır. 18- Nâme yaparak duâ etmemek. 19- Peygamberleri (aleyhimüsselam) ve sâlih kimseleri vesile ederek duâ etmek. Çünkü onlar, hem Allahü teâlâya ve hem de kullarına karşı hakları en kâmil şekilde yerine getirmektedir. 20- Duâ ederken sesi alçaltmak. Yani gizli olarak duâ etmektir.

İlimleriyle Dalâlete Düşen Kimseler!

Vehbi Tülek

Yaşayan Maşuktur, âşık Bir Ölüdür

Vehbi Tülek

Kalan Günlerinin Kıymetini Bil

Vehbi Tülek

Tamah Eden, Dâimâ Sıkıntı Içinde Yaşar!

Vehbi Tülek

İmândan Güzel Bir Nîmet Yoktur

Vehbi Tülek